Μετοχικές αλλαγές και νέες επενδύσεις στα εμπορικά κέντρα

Οι ανατροπές που φέρνει η συνεχής ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και οι μετοχικές αλλαγές ή επεκτάσεις που αναμένονται σε υφιστάμενα εμπορικά κέντρα. Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις για την κατασκευή νέων εμπορικών σε Ελληνικό, Πειραιά.

Μετοχικές αλλαγές και νέες επενδύσεις στα εμπορικά κέντρα

Εμπειρα στελέχη της αγοράς ακινήτων όπως ο Γ. Δεληκανάκης, εκ των ιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας Bluehouse (με ισχυρή παρουσία στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, που εσχάτως κινείται περισσότερο στην Ελλάδα), υποστήριζαν προσφάτως πως τα περιθώρια για ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων είναι περιορισμένα.

Η στροφή των καταναλωτών προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει ήδη επηρεάσει τις ώριμες αγορές της Δύσης, με τους επενδυτές των εμπορικών κέντρων να δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ψυχαγωγία και στο φαγητό, δύο τομείς στους οποίους μπορούν να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία σε σύγκριση με το Διαδίκτυο. Η Ελλάδα παραμένει, πάντως, στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης με βάση την επιφάνεια εμπορικών κέντρων ανά κάτοικο, αν και στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου ο συγκεκριμένος δείκτης είναι παραπλανητικός.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην Αττική ετοιμάζονται νέες επενδύσεις, ενώ πρόκειται να αλλάξουν χέρια κάποια από τα εμπορικά κέντρα που είχαν αναπτυχθεί την προηγούμενη δεκαετία. Η Eurobank, για παράδειγμα, βγάζει σε πλειστηριασμό ολόκληρο το εμπορικό κέντρο Avenue στη Λεωφόρο Κηφισίας λόγω των χρεών που έχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες (οικογένεια Παπαγεωργίου).

Εδώ και χρόνια ακούγεται πως πρόκειται να αλλάξει ιδιοκτήτη το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην οδό Πειραιώς, που ανήκει στην Pasal της οικογένειας Θεοδωρίδη. Οι φήμες περί διαπραγματεύσεων με την αμερικανική Hines (η οποία, κατά πληροφορίες, μετά τη συμμετοχή στο σχήμα που απέκτησε το ακίνητο του Grand Hyatt στη Λ. Συγγρού, ετοιμάζει νέα κίνηση) δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σημαντικό ρόλο στις αλλαγές στον τομέα των εμπορικών κέντρων αναμένεται να διαδραματίσει και το εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα, που ελέγχεται από τον όμιλο Ελλάκτωρ. Προωθείται νέο κύμα επέκτασης, με το Smart Park να παρουσιάζει φέτος εντυπωσιακή αύξηση επισκεψιμότητας και εσόδων.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ προσπαθεί εδώ και δέκα χρόνια να αδειοδοτήσει μια μεγάλη επένδυση (άνω των 220 εκατ. ευρώ) για την αξιοποίηση του κτήματος Καμπά, που θα περιλαμβάνει και εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται για μία από τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στον τομέα των εμπορικών κέντρων, με κορυφαία αυτή που έχει ανακοινώσει πως θα υλοποιήσει ο όμιλος Lamda Development στο Ελληνικό. Εκεί πρόκειται να λειτουργήσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, όταν βέβαια ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταβίβασης του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα.

Το νέο εμπορικό κέντρο πιθανώς θα ενταχθεί υπό την ομπρέλα της Lamda Malls, της εταιρείας που συμμετέχουν η Lamda και η αμερικανική Varde Partners (με 31,7%). Στην εταιρεία έχουν ήδη εισφερθεί οι εταιρείες LAMDA Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε., ιδιοκτήτριες των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ενταχθεί και το The Mall Athens.

Στα τέλη Ιουνίου εκδόθηκε και η οικοδομική άδεια ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης του υπόλοιπου χώρου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), σε τμήμα του οποίου λειτουργεί σήμερα το Golden Hall. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και προβλέπεται η λειτουργία ενυδρείου, του μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και χώρων ψυχαγωγίας για την οικογένεια. Η επένδυση φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή της στο τέλος του 2019 θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας, όπως έχει υποστηρίξει πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας.

Στις σχεδιαζόμενες νέες επενδύσεις περιλαμβάνεται και το σχέδιο του ομίλου Κωνσταντίνου (ελέγχει το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall στον Αγιο Δημήτριο και έχει σημαντική παρουσία στη λιανική μέσω άλλων εταιρειών) για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Πρόκειται για σχέδιο που είχε ενταχθεί και στο fast track, χωρίς να προχωρήσει.

Στα χαρτιά, αφού πρόσφατα έλαβε κάποιες από τις άδειες που απαιτούνται, βρίσκεται και μια επένδυση που προωθεί στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου. Λίγο πιο κάτω, επί της Λεωφόρου Κηφισού, λειτουργεί το εμπορικό κέντρο River West που ελέγχει ο όμιλος της Βιοχάλκο, ο οποίος ετοιμάζει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) αφού διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Εκτός από το Ελληνικό, όπου γνωρίζουμε τον επενδυτή, μάχη αναμένεται να δοθεί για την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου στον Πειραιά, που σήμερα δεν διαθέτει. Αρκετοί στοιχηματίζουν πως οι Κινέζοι της Cosco δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και θα συνεργαστούν με εξειδικευμένο όμιλο για μια τέτοια επένδυση.

Οι Πορτογάλοι της Sonae Sierra, ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς ομίλους στον τομέα των εμπορικών κέντρων, προσπαθούν εδώ και χρόνια να αναπτύξουν εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά καθώς είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου (στην οδό Πειραιώς στο Νέο Φάληρο) που στέγαζε στο παρελθόν το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ. Η Sonae Sierra έχει εμπλακεί σε μια αέναη διαμάχη με τον δήμο, αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την επένδυση στο συγκεκριμένο ακίνητο, με στόχο τη λειτουργία εμπορικού, ψυχαγωγικού κέντρου.

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v