Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κληρώνει σήμερα για το Νεώριο Σύρου

Συζητείται σήμερα στο Πρωτοδικείο Σύρου το σχέδιο εξυγίανσης του ναυπηγείου, που έχει καταθέσει η Onex. Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές. Σε 280 δόσεις η αποπληρωμή σε ΕΦΚΑ και δημόσιο. Το επενδυτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Κληρώνει σήμερα για το Νεώριο Σύρου

Την οριστική αλλαγή σελίδας θα σημάνει για τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου η αποδοχή από την πλειονότητα των πιστωτών του σχεδίου διάσωσης που έχει καταθέσει η Onex του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα. Το σχέδιο εξυγίανσης συζητείται σήμερα στο Πρωτοδικείο Σύρου και βασίζεται στα άρθρα 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

Η αποδοχή του σχεδίου εξυγίανσης είναι μονόδρομος για τη διάσωση του ναυπηγείου, κάτι που ομολογείται από όλες τις πλευρές των πιστωτών, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση των οφειλών, ύψους περίπου 21 εκατ. ευρώ σε 280 δόσεις.

Το μήνυμα για την επόμενη ημέρα των ναυπηγείων έδωσε προ δύο εβδομάδων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους από τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου σημείωνε ότι «το οριστικό λουκέτο στο Νεώριο θα ήταν ένα τραύμα για κάθε Συριανό και Συριανή. Σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτή την εκδοχή. Ήδη 300 εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά στις δουλειές τους, οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί, και αυτά είναι μόνο η αρχή», τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ούτως ώστε το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας. Με ορίζοντα, την επόμενη τριετία να απασχολεί 1.000 εργαζόμενους».

Το επενδυτικό σχέδιο που έχει κατατεθεί από την Onex προβλέπει την καταβολή 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη νέα εταιρεία που θα επονομαστεί «Onex Ναυπηγεία Σύρου» και επενδύσεις ύψους 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Οπως προαναφέρθηκε στο σχέδιο εξυγίανσης, προβλέπεται η διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. Επίσης προβλέπει διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες (σ.σ. Αlpha Βank και Πειραιώς) και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις.

Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει στους πρώην εργαζόμενους στην υπό εξυγίανση εταιρεία εφάπαξ, εντός 60 εργάσιμων ημερών, τα οφειλόμενα ποσά που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο.

Επίσης, το σύνολο των υποχρεώσεών της προς ουσιώδεις προμηθευτές θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία και θα εξοφληθούν ολοσχερώς και χωρίς απομειώσεις, εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% επί του συνόλου των απαιτήσεων των ανέγγυων προμηθευτών και εξοφλούνται κατά το εναπομένον υπόλοιπό τους από αυτήν σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Το επενδυτικό πλάνο

Πέραν της ρύθμισης των οφειλών, το σχέδιο του επενδυτή προβλέπει την αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων, την επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας, υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του κύκλου εργασιών, από 15,1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 39,9 εκατ. ευρώ το όγδοο και στα 51,6 εκατ. ευρώ το 25ο έτος.

Αναφορικά με τα καθαρά αποτελέσματα, από ζημίες στο περίπου 1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος εκτιμάται ότι θα περάσουν σε θετικό πρόσημο στο δεύτερο έτος (περίπου 525.000 ευρώ), για να ανέλθουν στα 3,1 εκατ. ευρώ το 25ο έτος.

Στο σχέδιο εξυγίανσης αναφέρεται ότι η νέα εταιρεία θα επιτύχει θετικά EBITDA της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος, τα οποία θα αυξηθούν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ το 25ο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v