Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά σήματα για την ElvalHalcor

Σε ένα περιβάλλον ισχυρής ζήτησης, ο όμιλος ανεβάζει τους όγκους των πωλήσεών του και συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Κανένα πρόβλημα από τους δασμούς στις ΗΠΑ. Αποκλιμακώνεται το κόστος χρήματος.

Θετικά σήματα για την ElvalHalcor

Ικανοποίηση στην αγορά προκάλεσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ElvalHalcor, καθώς αυξήθηκε ο όγκος των πωλήσεων, διευρύνθηκε το επαναλαμβανόμενο EBITDA και συνεχίστηκαν οι επενδύσεις που στόχο έχουν την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος:

• Αύξησε κατά 6,1% τον όγκο των πωλήσεών του (+9,4% στον κλάδο χαλκού και +4,4% στο αλουμίνιο). Η άνοδος σε αξία ήταν μεγαλύτερη (+12,8%), λόγω της αυξητικής πορείας στις τιμές των μετάλλων κατά το πρώτο μισό του έτους.

• Βελτίωσε το επαναλαμβανόμενο EBITDA (χωρίς τις επιδράσεις από τις μεταβολές των τιμών των μετάλλων στην τρέχουσα αξία των αποθεμάτων) από τα 65,9 στα 68,7 εκατ. ευρώ (υπήρξαν κέρδη αποθεμάτων τα οποία όμως διαμορφώθηκαν φέτος στα 13,8 εκατ. έναντι +24,7 εκατ. κατά το πρώτο μισό του 2017).

• Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 51,7 εκατ. ευρώ έναντι 61,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 201.7

• Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από τα 24,1 στα 29,5 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνεκτιμούν οι αναλυτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η ζήτηση στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι το θετικό αυτό περιβάλλον θα επιδεινωθεί στο ορατό μέλλον.

• Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από την επιβολή δασμών των ΗΠΑ στο αλουμίνιο. Και αυτό γιατί οι δασμοί προς την Κίνα ήταν πολύ υψηλότεροι. Έτσι, σε μια αμερικανική οικονομία με ισχυρή ζήτηση, τα προϊόντα της ElvalHalcor συνεχίζουν να απορροφώνται χωρίς πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί κατά το ποσό των -περιορισμένου ύψους- δασμών.

• Οι επενδύσεις του ομίλου βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, σύντομα αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα στον χαλκό κατά 5.000 τόνους. Το επενδυτικό πρόγραμμα στο αλουμίνιο που θα εκτινάξει το capacity το 2020 έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ το επεκτατικό πρόγραμμα στην ολλανδική Nedzink προβλέπει στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 αύξηση της δυναμικότητας από τις 24 στις 36 χιλιάδες τόνους.

• Από τις εταιρείες του ομίλου, εκκρεμεί μόνο η αναχρηματοδότηση της SofiaMed, η οποία και δρομολογείται. Όσο για το μέσο κόστος χρηματοδότησης, σταδιακά αποκλιμακώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v