Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάξη στον ιππόδρομο με απόφαση του υπουργείου Αθλητισμού

Το τοπίο στο χώρο του ιπποδρόμου ξεκαθαρίζει πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Η απόφαση συνδέεται με πρόσφατες πρωτοβουλίες της Φιλίππου Ενώσεως που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους επαγγελματίες του χώρου.

Τάξη στον ιππόδρομο με απόφαση του υπουργείου Αθλητισμού

Με μια απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Αθλητισμού έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ελληνικό ιππόδρομο και να βάλει σε τάξη τη λειτουργία του και το ρόλο της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ). Σημειώνεται ότι πολλές από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΦΕΕ είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι είχαν φτάσει σε σημείο να καταγγείλουν το διοικητικό συμβούλιο της ΦΕΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων, ακόμα και κλίμα τρομοκρατίας.

Η απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού (με ημερομηνία 06.09.18), απορρίπτει τέσσερις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την τελευταία συνάντηση του ΔΣ της ΦΕΕ. Αναλυτικότερα, το Υπουργείο απορρίπτει τη ρύθμιση που επιχείρησε να εισάγει το ΔΣ της ΦΕΕ στις Γενικές Διατάξεις για τους λεγόμενους «στάβλους αυξημένης επιτήρησης». Όπως σημειώνεται, για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει γίνει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ η διάταξη δεν αφορά όλους τους ίππους και δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη διάταξη παγκοσμίως, βάσει και των οδηγιών της παγκόσμιας ένωσης ιπποδρομιακών αρχών (IFHA).

Επιπλέον, εγείρονται θέματα παρατυπιών σε αποφάσεις για ζητήματα, όπως οι ρυθμίσεις για παλαιά ανείσπρακτα πρόστιμα και οι έλεγχοι ντόπινγκ. Στο υπουργείο σημειώνουν ότι το ΔΣ της ΦΕΕ δεν προώθησε τον διάλογο για αυτά τα ζητήματα, αλλά και ότι δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες που προβλέπονται από το ρόλο των συναρμόδιων για τη λειτουργία του ιπποδρόμου υπουργείων.

Τέλος, το υπουργείο τηρεί αρνητική στάση και για τη διοργάνωση επιδοτούμενων σεμιναρίων για αναβάτες και προπονητές από τη ΦΕΕ, αναφέροντας ότι η τέλεση τους δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Ιπποδρομιών και υπάρχουν συγκεκριμένες φορολογικές και ασφαλιστικές διατάξεις που πρέπει να τηρούνται για οποιασδήποτε μορφής επιδότηση.

Ιδιοκτήτες και επαγγελματίες του χώρου εκφράζονται θετικά για την απόφαση του υπουργείου, τονίζοντας ότι ήταν αναγκαίο να ξεκαθαριστούν σημαντικά ζητήματα γύρω από τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα της ΦΕΕ. Όπως σημειώνεται, οι παρεμβάσεις του σημερινού ΔΣ της ΦΕΕ σε μια σειρά πραγμάτων έφερναν προβλήματα στον ιππόδρομο, επηρεάζοντας τη λειτουργία του και τους επαγγελματίες που ζουν από αυτόν.

Ολόκληρη η απόφαση του Υπουργείου Αθλητισμού:

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v