Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Στο +30% βλέπει τις φετινές πωλήσεις

Τι δήλωσε η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Πρόσθετο μέρισμα 0,22 ευρώ ανά τεμάχιο. Επέκταση σε λατομεία και μονάδες επεξεργασίας. Πώς προχωράει το τουριστικό project στην Κρήτη.

Ικτίνος: Στο +30% βλέπει τις φετινές πωλήσεις

Αύξηση κύκλου εργασιών της τάξεως του 30% αναμένει για φέτος η Ικτίνος Μάρμαρα, εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων όσο και σε αύξηση των τιμών. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Χαϊδάς, στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδά, η μεγαλύτερη αύξηση του κύκλου εργασιών (+47%) που παρατηρήθηκε στο α’ φετινό εξάμηνο οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που είχαν επικρατήσει κατά το πρώτο μισό του 2017 είχαν επηρεάσει συγκυριακά πτωτικά τις επιδόσεις εκείνη της περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εταιρείας κινείται για την υλοποίηση δύο στόχων:

Πρώτον, την απόκτηση πρόσθετης πρώτης ύλης από λατομεία. Για τον σκοπό αυτό εξαγοράστηκαν τα μισθωτικά δικαιώματα λατομείου στη Βόρεια Ελλάδα. Το λατομείο έχει επαναλειτουργήσει εδώ και ένα μήνα.

Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προστεθεί στο δυναμικό του Ομίλου ένα ακόμη λατομείο (στην Πελοπόννησο).

Και δεύτερον, στη μεγαλύτερη δυνατότητα κοπής-επεξεργασίας μαρμάρων. Ήδη έχει εξαγοραστεί εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Δράμας που θα επεκταθεί, θα εκσυγχρονιστεί και η ολοκληρωμένη έναρξή του αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Επίσης, ο πρόεδρος της εισηγμένης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, σημείωσε:

• Πολιτική μας είναι να μην περιοριζόμαστε μόνο σε μια αγορά, αλλά να απευθυνόμαστε σε όσο το δυνατόν περισσότερους γεωγραφικούς προορισμούς, με ευρεία σειρά προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να αντισταθμίσουμε τυχόν μειώσεις της ζήτησης που θα προκύψουν στο μέλλον σε κάποιες περιοχές.

• Δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα πρόσβασης σε δανεισμό και το μέσο επιτόκιο με το οποίο επιβαρυνόμαστε είναι χαμηλό (3,3%).

• Υπήρξε πολύ σημαντικό αρχικό ενδιαφέρον ξένων funds για την εταιρεία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της εταιρείας σε σειρά επενδυτικών road shows (το τελευταίο, πρόσφατα στο Λονδίνο). Ξένοι διαχειριστές έχουν βάλει στο ραντάρ τους την εταιρεία, εκτιμώντας την εξωστρέφειά της και την πορεία των δεικτών της. Συχνά παρατηρείται ενδιαφέρον επιπρόσθετης ενημέρωσης από την πλευρά τους.

• Σε ό,τι αφορά το τουριστικό project στην Κρήτη: α) Θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, τα οποία θα διαρκέσουν γύρω στους 12 μήνες, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν εκατό σπίτια που θα κατασκευαστούν σε παραθαλάσσια οικιστική περιοχή, β) Υπάρχουν επαφές για την προσέλκυση επενδυτή, με στόχο την ανέγερση-διαχείριση ξενοδοχειακής μονάδας σε ήδη αδειοδοτημένη περιοχή, γ) Δεύτερη οικιστική περιοχή βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης.

Πρόσθετο μέρισμα

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος προηγούμενης χρήσης, ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή (0,127 ευρώ μετά από φόρους, αποκοπή 1/10/2018, καταγραφή 2/10/2018 και καταβολή 5/10/2018). Μετά και την κίνηση αυτή, η εταιρεία θα διανείμει φέτος συνολικά στους μετόχους της 0,22 ευρώ ανά τεμάχιο, καθώς ήδη άλλα 0,07 ευρώ είχαν δοθεί στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης.

«Πήραμε αυτή την απόφαση για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η διανομή αυτή δεν εμποδίζει την εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεύτερον, γιατί η πρόθεση της διοίκησης είναι να ανταμείβει τους μακροπρόθεσμους μετόχους της» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v