Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Περίσσευμα» μετρητών στη Centric

Το καθαρό ταμείο του ομίλου υπερβαίνει σημαντικά την τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία στο ταμπλό του ΧΑ. Οι νέες επενδυτικές επιλογές και το πιθανό νέο «λαχείο», που ενδεχομένως να διαμορφωθεί στα πέντε ή και στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

«Περίσσευμα» μετρητών στη Centric

Έντονα διαφοροποιημένος εμφανίζεται φέτος ο όμιλος Centric, καθώς έχει πουλήσει από το 2017 τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, ενώ παράλληλα διαθέτει σειρά άλλων μικρότερων εταιρειών διαφόρων δραστηριοτήτων.

Μια από αυτές προσφέρει υπηρεσίες καζίνο και video games σε κρουαζιερόπλοια. Μια άλλη, έχει ένα κατάστημα μαζικής εστίασης (Chicken Stories) στην Αγία Παρασκευή. Μια τρίτη, λειτουργεί ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο, μια τέταρτη παρέχει υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων, ενώ δεν λείπει και μια περιορισμένη παρουσία στον χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων. Πιθανόν, να ακολουθήσουν και άλλες τοποθετήσεις.

Ενδεχομένως, το επενδυτικό κοινό να μην έχει κατανοήσει το πόσο ευοίωνο είναι (ή δεν είναι) το μέλλον των συγκεκριμένων εταιρειών (αρκετές εξ αυτών βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους), όπως επίσης το αν υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) συνέργειες και οικονομίες κλίμακας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μεταξύ τους και έτσι να μετατρέψουν ένα σύνολο επιχειρήσεων σε όμιλο.

Το μόνο κοινό στοιχείο που φαίνεται να συνδέει τις προαναφερθείσες επενδύσεις είναι ο επηρεασμός τους από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας.

Ίσως, τέλος, το επενδυτικό κοινό να χρειάζεται περισσότερα δείγματα γραφής, προκειμένου να αξιολογήσει το πόσο καλό είναι (ή δεν είναι) το management των εταιρειών και του ομίλου. Άλλωστε, ο κύκλος εργασιών του πρώτου φετινού εξαμήνου είναι περιορισμένος (905 χιλ. ευρώ) και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο (-1,88 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία στις λογιστικές καταστάσεις που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Έτσι, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης διαμορφώνεται στα 11,12 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη:

• Διέθετε στις 30/6/2017 ταμείο 5,168 εκατ. και επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα ύψους 2,375 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των τραπεζικών του υποχρεώσεων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) ήταν 2,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το καθαρό ταμείο (net cash) της 30ής Ιουνίου ανερχόταν στα 5,44 εκατ. ευρώ.

• Μετά την 30ή Ιουνίου εισέπραξε άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της, από την πώληση της βασικής της δραστηριότητας. Ειδικότερα, το τίμημα της πώλησης του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών είχε οριστεί πέρυσι μεταξύ 14,4 και 34,4 εκατ. ευρώ, όπου τα 14,4 εκατ. εισπράχθηκαν άμεσα και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα δίνονταν σε περίπτωση που τα πωληθέντα περιουσιακά στοιχεία κατάφερναν να αυξήσουν το ύψος των πωλήσεών τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Έτσι, το πρώτο χρονικό διάστημα παρήλθε, η αύξηση του κύκλου εργασιών επιτεύχθηκε και τα πρόσθετα δέκα εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στο ταμείο της εταιρείας φέτος, μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου. Άρα, με βάση το συγκεκριμένο στοιχείο, το προσαρμοσμένο «καθαρό ταμείο» της εισηγμένης στις 30/6/2018 δεν ήταν 5,44 αλλά 15,44 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά μεγαλύτερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης (11,1 εκατ. ευρώ).

• Ενδεχομένως, με βάση τους όρους της ίδιας σύμβασης πώλησης, η εταιρεία να εισπράξει στο μέλλον επιπλέον τίμημα ύψους πέντε ή και δέκα εκατ. ευρώ, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, η διαφορά μεταξύ καθαρού ταμείου και τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας να διευρυνθεί περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v