Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNL Capital: «Βλέπει» πολλαπλασιασμό κερδών το 2019

Ταχεία ανάπτυξη εργασιών μέσω δανειακών κεφαλαίων και μέρισμα κάθε τρίμηνο αναμένεται να είναι οι σπουδαιότερες εξελίξεις μέσα στο 2019. Τι δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Νικόλαος Χλωρός.

CNL Capital: «Βλέπει» πολλαπλασιασμό κερδών το 2019

Υπάρχουν προϋποθέσεις έτσι ώστε τα κέρδη του 2019 να είναι πολλαπλάσια από τα φετινά, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της CNL Capital Νικόλαος Χλωρός στα πλαίσια του συνεδρίου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον CEO της CNL Capital, η εξέλιξη αυτή θα προέλθει όχι μόνο εξ’ αιτίας της ύπαρξης σημαντικών μη επαναλαμβανόμενων δαπανών το 2018 (έξοδα εισόδου στο ΧΑ), αλλά και εξ’ αιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης του ενεργητικού της εταιρείας και της συνολικής χρηματοδότησής της προς μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις (πηγή εσόδων από τόκους και προμήθειες).

Ειδικότερα, μετά από δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2018, η CNL Capital έχει σήμερα capacity utilization (χρήση των κεφαλαίων της) στο 60%, ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 80% έως το τέλος του έτους, καθώς προβλέπεται να συμφωνηθούν και νέες δανειοδοτήσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού όμως, μέχρι το τέλος του 2019 η CNL Capital προτίθεται να χρησιμοποιήσει και δανειακά κεφάλαια, που θα μπορούσαν να ανέλθουν έως το 100% των ιδίων κεφαλαίων της. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε η εισηγμένη εταιρεία να αυξήσει τις δανειοδοτήσεις της έως και κατά οκτώ εκατ. ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, υπάρχει ήδη απόφαση για έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους δύο εκατ. ευρώ (έχουν ξεκινήσει επαφές με τράπεζες του εξωτερικού και ειδικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς). Η άντληση ξένων κεφαλαίων αναμένεται να γίνει με σαφώς χαμηλότερο κόστος, έναντι του μέσου επιτοκίου με το οποίο η CNL Capital επιβαρύνει τους πελάτες της (υψηλό μονοψήφιο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι προμήθειες).

Η αύξηση του ενεργητικού θα οδηγήσει επίσης σε οικονομίες κλίμακας και στόχος της εισηγμένης είναι να αρχίσει να απευθύνεται και σε δανεισμό μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, στόχος της CNL Capital είναι να ανταμείβει τους μετόχους της με μερίσματα. Ειδικότερα, πολιτική της εισηγμένης είναι να διανέμει το μέσο όρο μεταξύ του 40% των ετήσιων κερδών της και του 4% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. Μάλιστα, θα επιδιωχθεί το μέρισμα να δίδεται σε τριμηνιαία βάση (μάλλον με τη μορφή προμερισμάτων) και έτσι στις αρχές του 2019 αναμένεται η πρώτη διανομή από τα κέρδη της φετινής χρήσης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της CNL Capital σημείωσε:

• Δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα επισφαλείς απαιτήσεις, ωστόσο τα IFRS 9 υποχρεώνουν την εταιρεία σε εγγραφή προβλέψεων από την ημερομηνία σύναψης κάθε δανείου.

• Δεν υπάρχει πρόθεση της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

• Η CNL Capital έχει μηδενικό συντελεστή φορολόγησης για τα μη διανεμόμενα κέρδη, ενώ αντίθετα τα μερίσματα επιβαρύνονται με 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v