Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρση προστασίας από τους πιστωτές για Folli Follie

Χωρίς προστασία από τους πιστωτές του ο όμιλος, τι λέει η απόφαση του δικαστηρίου. Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σχέδιο εξυγίανσης. Πώς περιπλέκεται η διαδικασία. Οι κινήσεις της Fosun. Πιθανό νέο αίτημα προστασίας από FFG.

Αρση προστασίας από τους πιστωτές για Folli Follie

Την άρση της προστασίας από τους πιστωτές της FFG Group αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε συνέχεια της εκδίκασης της υπόθεσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2018.

Η ύπαρξη ως πιστώτριας της Folli Follie θυγατρικής της εταιρίας (Finance Luxembourg II SA) , που για το Δικαστήριο δεν προκύπτει από τον κατάλογο των πιστωτών, ήταν η βασική αιτία απόρριψης της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας στη διαδικασία προληπτικής προστασίας από τους πιστωτές της. Το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε ως πιστώτρια τη συγκεκριμένη εταιρία, σημαίνει πως η Folli Follie δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό συμφωνίας από τους πιστωτές της, ώστε να μπει στη διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές της.

Η εταιρία είχε ζητήσει την προληπτική προστασία με τη συναίνεση της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II SA, η οποία είναι εκδότρια δύο ομολόγων για λογαριασμό της Folli Follie, ύψους 50,4 και 102,4 εκατ. ευρώ, που εκπροσωπούν 28,69% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας. 

Επίσης αναφέρονται τα αποτελέσματα προσωρινού πορίσματος της εταιρίας ALVAREZ AND MARSHAL για τις εταιρίες του ομίλου στην Ασία, τα οποία εμπεριέχονται και στο βούλευμα 4632/18, με το οποίο δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της εταιρίας.

Το βούλευμα ελήφθη υπόψιν αυτεπαγγέλτως και σύμφωνα με το σκεπτικό αναφέρει ότι: προέκυψε σημαντική διαφοροποίηση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου FOLLI FOLLIE GROUP σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, ώστε να πιθανολογείται βάσιμα η ύπαρξη οφειλών της πρώτης αιτούσας προς τρίτους, οι απαιτήσεις των οποίων δεν έχουν περιληφθεί στην ένδικη αίτηση. Και τούτο διότι εκ του περιεχομένου της προσωρινής έκθεσης της εταιρίας Alvarez and Marshal LLP διαπιστώνεται αναφορικά με τις εταιρίες του ομίλου FOLLI FOLLIE GROUP στην Ασία η ύπαρξη ζημίας ύψους 44.702.304 δολαρίων ΗΠΑ , αντί των εμφανιζόμενων κερδών ύψους 316.444.076 δολαρίων ΗΠΑ.

Η απόφαση 7265/18 αναφέρει ότι:

- Δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να διαταχθούν προληπτικά μέτρα υπέρ της FOLLI FOLLIE αφού δεν υφίσταται έγγραφη δήλωση των πιστωτών της, που να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% του συνόλου.

- Πιθανολογείται στο παρόν στάδιο ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές, αφού εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου και της μη κατάρτισης και έγκρισης ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 από τη γενική συνέλευση, καθίσταται ανέφικτος ο ακριβής προσδιορισμός των δανειστών. Κάθε σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των οφειλών πριν από την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου τυγχάνει αίολος.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα όσον αφορά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Μετά τις εξελίξεις, και σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Folli Follie και οι σύμβουλοί της εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου αιτήματος προστασίας, δυνατότητα η οποία παρέχεται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.  

Σημειώνεται ότι, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η Fosun εξετάζει την περίπτωση κατάθεσης δικού της αιτήματος για προστασία από πιστωτές.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει σειρά αποκαλύψεων για τα οικονομικά δεδομένα της Folli, καθώς και ότι με βούλευμα έχουν δεσμευτεί προσωπικοί λογαριασμοί των μελών της διοίκησης.

Πάντως, η κύρια αίτηση για την υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της FFG συζητείται τον Νοέμβριο. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδωσε: 

Χρόνο, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα στοιχεία και να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει στην υπόθεση της Folli Follie (FFG), διεκδικεί η Fosun, η οποία, όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr, βρίσκεται σε ενεργή διαπραγμάτευση, ώστε να παίξει ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην προβληματική εισηγμένη.

Παρά το γεγονός του ότι έως πρότινος -και σίγουρα έως και τις 17 Μαΐου του 2018, οπότε αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της FFG σε 16,37%- ο κινεζικός όμιλος περιέβαλε με ατεκμηρίωτη εμπιστοσύνη τη διοίκηση της FFG, στη σημερινή συγκυρία απαιτεί να έχει «ξεκάθαρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας».

Η FFG ως γνωστόν δεν έχει κατορθώσει να απεικονίσει με φερέγγυο τρόπο την εναπομείνασα έστω οικονομική της δραστηριότητα (μετά την αποκάλυψη ουσιαστικής ανυπαρξίας των δραστηριοτήτων στην Κίνα), καθώς καμιά πτυχή και εταιρική οντότητά της δεν έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτείται η διαδικασία νομικού και οικονομικού ελέγχου (due diligence), που ευλόγως για να πραγματοποιηθεί, θα απαιτήσει χρόνο που θα ξεπεράσει το όριο προστασίας από πιστωτές που έχει λάβει η εταιρία από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για αυτό τον λόγο, η Fosun σχεδιάζει την κατάθεση αιτήματος επέκτασης της προστασίας κατά ένα δίμηνο, εκτιμώντας ότι σε αυτό το χρονικό περιθώριο θα έχει πληρέστερη εικόνα της FFG. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα αγνοείται το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την αναδιάρθρωση της FFG, παρά το γεγονός του ότι η Deloitte (ως διορισμένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος) έχει χονδρικώς τοποθετήσει την αξία της FFG στα 300 εκατ. ευρώ και τις ανάγκες φρέσκου χρήματος στα 100 εκατ. ευρώ.

Παραμένει επίσης αναπάντητο, αν στον σχεδιασμό της Fosun εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η αυτόνομη ενέργεια και η πλήρης κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, με αντάλλαγμα εξασφαλίσεις επί των ελεύθερων βαρών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, που όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr θα προκαλέσει την αντίδραση των βασικών πιστωτών της FFG, δηλαδή των ομολογιούχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v