Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ektasis Development: Η προσπάθεια για ειδική εκκαθάριση και η εμπλοκή

Μια δικαστική απόφαση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες που επιδιώκουν να θέσουν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης την πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία ακινήτων.

Ektasis Development: Η προσπάθεια για ειδική εκκαθάριση και η εμπλοκή

Εμπλοκή στην προσπάθεια των τραπεζών να θέσουν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων, την Ektasis Development, δημιουργεί μια προσωρινή διαταγή της προηγούμενης εβδομάδας με την οποία παγώνει τόσο η περιουσία της Ektasis, όσο και η προσωπική περιουσία μελών της οικογένειας του ιδρυτή της, επιχειρηματία Παν. Ευθυμίου, καθώς και η περιουσία σειράς εταιρειών συμφερόντων της. 

Η απόφαση συνδέεται με παλαιά δικαστική υπόθεση του κ. Ευθυμίου, από την εποχή που η Ektasis μεσουρανούσε στην εγχώρια αγορά εμπορικών ακινήτων. Ο Παν. Ευθυμίου φέρεται πως εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικότατη παρουσία τόσο στον τομέα των ακινήτων, όσο και της αιολικής ενέργειας, μέσω άλλων εταιρειών που φέρονται ως συνδεδεμένες με μέλη της οικογένειάς του ή άλλους συγγενείς.

Η Ektasis Development κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα το μακρινό 2009, αλλά επί σχεδόν δέκα χρόνια καμία προσπάθεια εξυγίανσης δεν ευδοκίμησε. Οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank), έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, αποφάσισαν προ μηνών να θέσουν την εταιρεία υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με στόχο να ρευστοποιήσουν το σημαντικότατο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της. Πρόκειται για 31 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 130 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι συνολικές της υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Η αίτηση των τραπεζών είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί για τις 15 Οκτωβρίου, αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε καθώς η πλευρά της Ektasis Development υποστήριξε πως το διοικητικό συμβούλιο, που αποτελούνταν από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας Ευθυμίου, έχει παραιτηθεί.

Η αίτηση θα συζητηθεί τελικά στα μέσα Δεκεμβρίου, στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα αναβολή, αν και πλέον έχει οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία ακινήτων. Ομως η δικαστική απόφαση για το πάγωμα της περιουσίας της Ektasis, μελών της οικογένειας Ευθυμίου και άλλων εταιρειών που φέρονται ως συνδεδεμένες με αυτήν, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα στις 9 Ιανουαρίου, ενδέχεται να καθυστερήσει τον σχεδιασμό των τραπεζών.

Σημειώνεται πως στα σχεδόν δέκα χρόνια που η Ektasis Development βρίσκεται «στο ψυγείο των τραπεζών» (αφού ούτε η αίτηση εξυγίανσης με βάση το πτωχευτικό δίκαιο προχωρούσε, ούτε ζητούνταν η εξόφληση των δανείων), ο κ. Ευθυμίου και οι δύο γιοι του εμφανίζονται να επεκτάθηκαν σημαντικά στον χώρο του επιχειρείν καθώς φέρονται ως διαχειριστές ή/και μέτοχοι εταιρειών αιολικών πάρκων, καθώς και άλλων επιχειρήσεων ακινήτων μέσω κυπριακών εταιρειών. Εξάλλου κυπριακή είναι και η εταιρεία που ελέγχει σήμερα την Ektasis Development, αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το euro2day.gr, πρόκειται για τη XATEKA LIMITED LTD.

Οι ανταγωνιστές του Παν. Ευθυμίου βλέπουν τα τελευταία χρόνια άλλες εταιρείες συμφερόντων του να διεκδικούν σημαντικά ακίνητα. Για παράδειγμα λέγεται πως είχε εμφανιστεί σε διαγωνισμό της Τράπεζας της Ελλάδος για μίσθωση κτιρίων γραφείων σε Ακαδημίας, Κηφισίας, για την αγορά εμπορικών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v