Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Απολύσεις αλλά με «μπόνους» 5.000 ευρώ για 220 εργαζόμενους

Εισήγηση στο σημερινό Δ.Σ. για την αποχώρηση προσωπικού, με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις. Εισηγήσεις για απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και επέκταση στο φυσικό αέριο.

ΔΕΗ: Απολύσεις αλλά με «μπόνους» 5.000 ευρώ για 220 εργαζόμενους

Πόρτα εξόδου για 220 εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει πλήρως τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα ανοίγει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στη διάρκεια της συνεδρίασης του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, η διοίκηση έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει εισήγηση για την απομάκρυνση του προαναφερόμενου αριθμού των εργαζομένων της, επιδιώκοντας σε ετήσια οικονομική ανακούφιση της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την πρόταση αποχώρησης με τη χορήγηση μπόνους 5.000 ευρώ για όσους δεχτούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Για εκείνους που δεν θελήσουν να φύγουν, θα ακολουθήσει η διαδικασία της απόλυσης, της καταγγελίας, δηλαδή, της σύμβασης από την εταιρία.

Ως γνωστόν, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπαυσε να ισχύει για τους εργαζόμενους της εταιρίας ο συμψηφισμός αποζημίωσης απόλυσης με το εφάπαξ σύνταξης και συνεπώς, όσοι απομακρύνονται, θα εισπράττουν το ποσό των 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους 220 περιλαμβάνονται απλοί υπάλληλοι άνω των 62 χρονών και στελέχη ηλικίας 65 ετών και άνω.

Με το κύμα αυτό της μείωσης των δαπανών του προσωπικού, η διοίκηση της εταιρίας φαίνεται να εφαρμόζει πιστά το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο της McKinsey & Company, το οποίο υποδεικνύει την περιστολή δαπανών μέσα από την απομάκρυνση συνολικά 4.093 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και του προσωπικού των πωλούμενων λιγνιτικών σταθμών.

Επέκταση σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, είναι προγραμματισμένη και η παρουσίαση εισηγήσεων αναφορικά με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της δημόσιας επιχείρησης.

Έτσι προτείνεται η απορρόφηση της «ΔΕH Ανανεώσιμες» από τη μητρική της εταιρία ΔEH, με σκοπό την υλοποίηση των σχεδίων για την επέκτασή της στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο της McKinsey, αν η δημόσια εταιρία ανεβάσει το μερίδιό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 3% που είναι σήμερα στο 10% το 2022, τότε θα προσθέσει στα EBITDA της 73 με 84 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτής της εισήγησης, η διοίκηση θα ζητήσει από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και τη λήψη απόφασης για την πώληση μέσα από το δίκτυο των καταστημάτων λιανικής και προϊόντων φυσικού αερίου.

Η ΔEΗ ως γνωστόν έχει αποκτήσει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου και με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της για την άντληση εσόδων από παράλληλες δραστηριότητες στην αγορά ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v