Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξελίξεις στην υπόθεση Ασπίς Πρόνοια

Ο Σύλλογος των δικαιούχων της Ασπίς Πρόνοια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, προκειμένου οι πρώην ασφαλισμένοι να εισπράττουν τα χρήματα που δικαιούνται όχι μόνο από τη διαδικασία της εκκαθάρισης, αλλά και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Εξελίξεις στην υπόθεση Ασπίς Πρόνοια

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το θέμα της δικαίωσης των πρώην ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, καθώς απαιτούνται σημαντικές αποφάσεις προκειμένου το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής να μπει και αυτό στη διαδικασία της αποζημίωσης των δικαιούχων.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος των δικαιούχων της Ασπίς Πρόνοια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου οι πρώην ασφαλισμένοι να εισπράττουν τα χρήματα που δικαιούνται όχι μόνο από τη διαδικασία της εκκαθάρισης, αλλά και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του κλάδου ζωής.

Η ΕΑΕΕ πιστεύει πως το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί προκειμένου να δικαιωθούν -έστω και μετά από τόσα χρόνια- οι ασφαλισμένοι, αλλά και προκειμένου η ασφαλιστική βιομηχανία να απαντήσει έμπρακτα σε μια μεμονωμένη μεν περίπτωση, η οποία ωστόσο έχει πλήξει την αξιοπιστία του κλάδου.

Ήδη, για τον σκοπό αυτό η ΕΑΕΕ χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της PWC, η οποία μελετά εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι υποχρεώσεις προς τους δικαιούχους.

Ωστόσο, η «άσκηση» έχει δυσκολέψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω εξελίξεων στο δικαστικό πεδίο. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια που είχαν αποκλειστεί από τη λίστα των δικαιούχων επειδή διέθεταν το προϊόν ΑΑ2 (από κάποιους θεωρήθηκε ως επενδυτικό και όχι ως ασφαλιστικό) κερδίζουν σε ποσοστό 90% τις σχετικές δίκες στα Εφετεία και έτσι ανεβάζουν σημαντικά το ύψος του συνολικού λογαριασμού.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Σύλλογος των Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια ζητά ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων: «Είναι εντελώς παράλογο, τμήμα των κατόχων του ίδιου προϊόντος να εντάσσεται στη λίστα των δικαιούχων και οι υπόλοιποι όχι, όταν μιλάμε για την ίδια ακριβώς περίπτωση» δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει να αποζημιωθούν όλοι και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα».

Στην «εξίσωση» μπαίνουν και τα πολιτικά κόμματα, με τον Σύλλογο να έχει επισκεφτεί εκπροσώπους κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί μέσω του διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (κόμματα, ΕΑΕΕ, Εγγυητικό Ταμείο, Τράπεζα της Ελλάδος, δικαιούχοι) η καλύτερη και συντομότερη λύση.

Σήμερα, ο Σύλλογος των δικαιούχων αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.

Μέχρι τώρα, οι πρώην ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια έχουν εισπράξει μόλις το 5% έως 9% των χρημάτων που δικαιούνται, ενώ για να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία αποζημίωσής τους από την εκκαθάριση θα πρέπει να ρευστοποιηθούν τα ακίνητα της Ασπίς.

Πρόκειται για ακίνητα σημαντικής αξίας (με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις, γύρω στα 40 εκατ. ευρώ), ωστόσο υπάρχουν φορολογικές εκκρεμότητές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο. «Μάλλον, χρειάζεται ρύθμιση φορολογικών εκκρεμοτήτων, προκειμένου να μπορούν να εκποιηθούν απρόσκοπτα» υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v