Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica DPS: Τρεις προσφορές και μία ανακοπή κρίνουν τον πλειστηριασμό

Αίτηση ανακοπής με σκοπό την αύξηση του τιμήματος για το υπό πλειστηριασμό ενέχυρο από ομάδα επενδυτών. Κατατεθειμένες τρεις προσφορές από Εθνική Τράπεζα, το σχήμα των βασικών μετόχων και «σφήνα» από βρετανικό όμιλο…

Attica DPS: Τρεις προσφορές και μία ανακοπή κρίνουν τον πλειστηριασμό

Τρεις είναι οι υποψήφιοι διεκδικητές -μέχρι στιγμής- του 35,7% των Αττικών Πολυκαταστημάτων, οι οποίοι φέρονται να έχουν ήδη καταθέσει δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του προγραμματισμένου «δίδυμου»  πλειστηριασμού που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία ρευστοποίησης, ωστόσο, θα πρέπει νωρίτερα να προσπεράσει τον σκόπελο της αίτησης ανακοπής που κατέθεσε ομάδα μικροεπενδυτών της Folli Follie, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου 2019 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.  

Συγκεκριμένα ομάδα 96 μικρομετόχων εμφανίζονται ως ανακόπτοντες (με βάση το άρθρο 936 παρ.1 του ΚΠολ.Δ), επικαλούμενοι τόσο την καταχρηστική στάση της Folli Follie έναντί τους, όσο και την εκτίμηση πως η «δίκαια» τιμή εκποίησης του εν λόγω ποσοστού αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ (έναντι 41.598.264,4 εκατ. ευρώ που ορίζεται στην προκήρυξη του πλειστηριασμού).

Σύμφωνα με τον γ.γ. της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών Γ. Κυριακόπουλο, η συγκεκριμένη «αποτίμηση» διατυπώθηκε  εξάλλου και από εκπροσώπους της FF, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά τη συζήτηση του πρώτου αιτήματος υπαγωγής στο 106 α. Οι ανακόπτοντες, ωστόσο, δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αίτηση αναστολής του πλειστηριασμού (πράξη που συνήθως υποστηρίζει την ανακοπή), γεγονός που ερμηνεύεται από νομικούς κύκλους περισσότερο ως μια προσπάθεια «κατοχύρωσης» δικαιωμάτων, παρά ως πράξη παρεμπόδισης του πλειστηριασμού.

Οσον αφορά τους ενδιαφερομένους διεκδικητές, αυτοί είναι αφενός οι βασικοί μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα (η ομάδα με επικεφαλής τον Κων. Λαμπρόπουλο), που ούτως ή άλλως έχουν  εκφράσει το ενδιαφέρον τους νωρίτερα, η Eθνική Tράπεζα (σε μια κίνηση κάλυψης των δικαιωμάτων των πιστωτριών τραπεζών) αλλά και τρίτος επενδυτής, που μέχρι σήμερα βρισκόταν εκτός πλάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πρόκειται για σημαντικό βρετανικό όμιλο, ο οποίος μάλιστα έχει πραγματοποιήσει  επαφές  με τη διοίκηση των Αττικών Πολυκαταστημάτων, η οποία κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ούτως ή άλλως η διοίκηση των Αττικών Πολυκαταστημάτων σχεδίαζε την εκ των υστέρων (μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού) διάθεση μειοψηφικών ποσοστών της εταιρίας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να δημιουργήσει μια υγιή μετοχική βάση. Στο πλαίσιο δε αυτό, έχει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πραγματοποιήσει επαφές με σειρά επενδυτών -εγχώριων και ξένων-, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει σοβαρό και δεσμευτικό ενδιαφέρον απόκτησης θέσης στην εταιρία.

Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια του πλειστηριασμού του 35,7% της εταιρίας Αττικά Πολυκαταστήματα (3.787.729 μετοχές), το οποίο ως γνωστόν αποτελεί ενέχυρο εξασφάλισης των πιστωτριών τραπεζών της Folli Follie ήδη από τα τέλη Μαΐου 2018, θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη (10,2% ή 1.105023 μετοχές και 25,5% 2.682.706 μετοχές), όπως αναφέρεται στις σχετικές συμβολαιογραφικές αναρτήσεις.

Ως επισπεύδουσα εμφανίζεται η Eθνική Tράπεζα, ωστόσο ακολουθούν κατ’ αναλογία όλες οι συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha) και η Τρ. Αττικής, διεκδικώντας την κάλυψη των ανοιγμάτων τους στη Folli Follie, χρησιμοποιώντας τη fast track διαδικασία που προβλέπει το βασιλικό διάταγμα του 1923.

Σημειώνεται πως οι απαιτήσεις των τραπεζών διαμορφώνονται σε 43.225.778,73 ευρώ (ποσό που περιλαμβάνει την έκθεσή τους ως πιστωτές της εταιρίας, αλλά και απαιτήσεις από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο αξίας 250 εκατ. ευρώ, λήξης 2019, δηλαδή τις αναλογούσες πληρωμές κουπονιών).

Υπενθυμίζεται πως μέρος της παραπάνω απαίτησης των τραπεζών έχει εξασφαλιστεί συμπληρωματικά (πέραν του ποσοστού στα Αττικά Πολυκαταστήματα), με ενέγγυες πιστώσεις (εγγυητικές επιστολές), κατασχέσεις λογαριασμών της εταιρίας, αλλά  και σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον με προσημειώσεις ακινήτων (σε Αγιο Στέφανο και Παλαιό Ψυχικό), αλλά και προσωπικές εγγυήσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v