Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το deal Eurobank-Grivalia πάγωσε την πώληση 630 ακινήτων

Η σύμπραξη των δύο ανατρέπει τα δεδομένα για ακίνητα που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της τράπεζας ως «ανακτημένες εξασφαλίσεις δανείων». Η αλλαγή στρατηγικής, η τεχνογνωσία της Grivalia και η αναζήτηση ελκυστικότερων πακέτων.

Το deal Eurobank-Grivalia πάγωσε την πώληση 630 ακινήτων

Στην αναθεώρηση της στρατηγικής του ως προς την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ως ανακτημένες εξασφαλίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων προχωρά ο όμιλος της Eurobank, μετά τη συμφωνία κοινής πορείας με την εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το project Pixel, που αφορά την πώληση -του πρώτου με αυτά τα χαρακτηριστικά- πακέτου 630 ακινήτων έχει «παγώσει» καθώς η τράπεζα αναμένεται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Grivalia και το εν λόγω πακέτο να αλλάξει δομή και σύνθεση μέσω του εμπλουτισμού του με ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.

«Το συνολικό εγχείρημα της αποδοτικότερης διαχείρισης των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας από ανακτημένες εξασφαλίσεις δανείων αποκτά άλλο χαρακτήρα και θα ενεργοποιηθεί από τη γνώση αλλά και τα εξειδικευμένα εργαλεία που διαθέτει η Grivalia», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση του θέματος.

Focus στα ακίνητα

Η μετοχική σύμπραξη Eurobank-Grivalia, πέραν της δυναμικής που προσδίδει στην τράπεζα όσον αφορά στην ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω της δημιουργίας του SPV και της τιτλοποίησης, εντός του 2019, 7 δισ. ευρώ NPEs, ανατρέπει και τα δεδομένα στην επιτακτική ανάγκη απεγκλωβισμού των τραπεζών από τα χιλιάδες ακίνητα που προέρχονται από πλειστηριασμούς και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ανάγκη, η οποία υπαγορεύεται από το αυστηρό πλαίσιο που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές, κυρίως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), στο πλαίσιο των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για την τριετία 2019-2021. Στόχοι που δεν αφορούν μόνο τον δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων αλλά και τη μείωση του στοκ των ακινήτων και τις εισπράξεις από αυτή με συγκεκριμένα πλάνα, τα οποία υποβάλλονται στον SSM σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα που αφορούν τα NPEs.

Το παρασκήνιο του Pixel

Το πακετάρισμα των 630 ακινήτων, συνολικής αξίας περίπου 23 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και από τις αρχές του καλοκαιριού η τράπεζα είχε ξεκινήσει τις επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές.

Ωστόσο, όταν ξεκίνησε το χτίσιμο του deal με την Grivalia (από τον Αύγουστο και μετά), το project μπήκε σε δεύτερη μοίρα, δεδομένων των νέων συνθηκών που θα δημιουργούσε η συμφωνία. Η σύνθεση των 630 ακινήτων είναι κατά 50% κατοικίες αξίας έως 70.000 ευρώ και το υπόλοιπο από εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα. Το 30% των εν λόγω ακινήτων βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v