Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grivalia: Συμφωνία και από μέτοχο μειοψηφίας στη συγχώνευση με Eurobank

Τριπλό όφελος για τους μετόχους της Grivalia από τη συμφωνία συγχώνευσης με Eurobank βλέπει η διοίκηση της εισηγμένης. Γιατί αναβλήθηκε η συζήτηση για την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του νέου σχήματος.

Grivalia: Συμφωνία και από μέτοχο μειοψηφίας στη συγχώνευση με Eurobank

Σημαντικό όφελος έχουν οι μέτοχοι της Grivalia ΑΕΕΑΠ από τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Eurobank, υποστήριξε χθες η διοίκηση της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης από τις γενικές συνελεύσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το deal.

Ο πρόεδρος Νικ. Μπέρτσος και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Χρυσικός υποστήριξαν, επίσης, πως η άνοδος της μετοχής της εταιρείας επιτρέπει στους μετόχους που δεν πιστεύουν στη συμφωνία να αποχωρήσουν με αξιόλογο κέρδος σε σχέση με τα τέλη Νοεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκε. Οι ίδιοι επικαλέστηκαν την άνοδο της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες, για να τονίσουν και τη στήριξη του deal από θεσμικούς επενδυτές.

Η επενδυτική εταιρεία Lilium Sarl, μέτοχος κάτω του 5% της Grivalia, που είχε θέσει σειρά ερωτημάτων για το περιεχόμενο της συμφωνίας και τα θέματα της χθεσινής συνέλευσης, ψήφισε τελικά θετικά, αφού έλαβε διευκρινίσεις. Ωστόσο χθες δεν συζητήθηκε το τέταρτο θέμα της γενικής συνέλευσης που αφορούσε την παροχή ειδικής άδειας για τη σύναψη σύμβασης διαχείρισης ακινήτων με την υπό σύσταση εταιρεία Grivalia Management Company, που θα ιδρυθεί από στελέχη της Grivalia ΑΕΕΑΠ και η οποία θα ελέγχεται πλειοψηφικά από τον κ. Γ. Χρυσικό.

Με βάση τη συμφωνία με τη Eurobank, η νέα εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του νέου σχήματος, συνολικής αξίας περί τα 2,2 δισ. ευρώ. Κατά πληροφορίες, η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε επειδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας που πρόκειται να υπογράψει η Grivalia Management Company με το νέο σχήμα. Στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων εκτός από τον κ. Χρυσικό, που όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά θα ελέγχει το 70%, θα συμμετέχουν μετοχικά και άλλα ανώτερα στελέχη της Grivalia ΑΕΕΑΠ.

Ο κ. Χρυσικός υποστήριξε χθες πως το όφελος των μετόχων της Grivalia από τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Eurobank είναι τριπλό. Πρώτον, δεν θα χάσουν την ανοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεύτερον, θα λάβουν μέσω της επιστροφής κεφαλαίου που εγκρίθηκε χθες 0,42 ευρώ ανά μετοχή και τρίτον, θα επωφεληθούν από τις προοπτικές κερδοφορίας του νέου σχήματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, απαντώντας σε κριτική μικρομετόχου, είπε πως «η Grivalia δεν σώζει τη Eurobank», καθώς «η τράπεζα έχει καταθέσει επιθετικό πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 15% στο τέλος του 2021, χωρίς να χρειάζεται καμία αύξηση κεφαλαίου, από την οργανική κερδοφορία του ομίλου. Πρόκειται για το πιο επιθετικό πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και συνεπώς θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη της».

Ο ίδιος επανέλαβε πως «μετά τη δραστική φορολογική επιδρομή στις ΑΕΕΑΠ, οι αποδόσεις της Grivalia προς τους μετόχους έχουν πέσει από το 10%-15% σε μονοψήφιο ποσοστό (κοντά στο 3%) σήμερα. Κατά τον κ. Χρυσικό, οι μέτοχοι της Grivalia ΑΕΕΑΠ θα είχαν λαμβάνειν από μια ετήσια οργανική κερδοφορία μεταξύ 40 και 45 εκατ. ευρώ μέσα σε αυτό το δυσμενές φορολογικό καθεστώς. Μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank, οι μέτοχοι της Grivalia θα έχουν το 41% του νέου σχήματος, είπε ο Γ. Χρυσικός και πρόσθεσε πως το σχέδιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα οδηγήσει, από το 2020, σε «πολύ μειωμένο κόστος κεφαλαίου, με προβλέψεις που θα είναι οι μισές από τα 900 εκατ. ευρώ» που επιβαρύνουν σήμερα την τράπεζα.

Έτσι οι σημερινοί μέτοχοι της Grivalia θα έχουν λαμβάνειν από τη βελτιωμένη οργανική κερδοφορία του νέου σχήματος, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 450-500 εκατ. ευρώ από το 2020, όπως υποστήριξε. Συνεπώς «θα υπάρξει τετραπλασιασμός των κερδών που τους αναλογούν». «Η συγχώνευση είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία ενός πολύ δυναμικού οργανισμού, με προοπτικές για υψηλότερη κερδοφορία» επανέλαβε. Επιπλέον θα συμμετέχουν και στην «bad bank» που, όπως είπε, δημιουργείται στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης των NPEs.

Για το θέμα της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων του νέου σχήματος (Grivalia Management Company), στην οποία θα είναι βασικός μέτοχος και εκτελεστικός πρόεδρος ο Γ. Χρυσικός υποστήριξε πως θα στελεχωθεί από το σύνολο του σημερινού προσωπικού της Grivalia. Ο νέος όμιλος θα υπογράψει δεκαετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του με την Grivalia Management Company, η οποία θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. 

Στην απάντηση προς τη Lilium Sarl, που εστάλη την Παρασκευή, αναφερόταν πως το προσχέδιο της συμφωνίας θα παρουσιαζόταν στη χθεσινή συνέλευση. Κάτι τέτοιο, όπως προαναφέρθηκε, δεν συνέβη, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το σχετικό κείμενο.

Οσο για τη συμμετοχή της Grivalia ΑΕΕΑΠ σε διαγωνισμούς τραπεζών για πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων, κύκλοι της διοίκησης υποστήριζαν χθες πως θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από την εν εξελίξει συμφωνία. Η εταιρεία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Μπ. Βωβός, που πωλεί η Αlpha Βank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v