Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CPI: Αποδίδει η επέκταση στην Κύπρο

Σειρά υποσχόμενων συμβολαίων ανέλαβε η CPI στην κυπριακή αγορά, ενώ αντίθετα δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια επέκτασης στη Βουλγαρία. Η άνοδος του πρώτου εξαμήνου και η εκλογική αβεβαιότητα. Αναζήτηση ευκαιριών εξαγοράς άλλων επιχειρήσεων.

CPI: Αποδίδει η επέκταση στην Κύπρο

Αύξηση κύκλου εργασιών της τάξεως του 8% έως 10% αναμένεται να καταγράψει η CPI κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Χρήστος Παπαθάνος, στο πλαίσιο της πρόσφατης (28/12) τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Η άνοδος αυτή θεωρείται σημαντική καθώς συγκρίνεται με το αντίστοιχο ισχυρό εξάμηνο της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ωστόσο -σύμφωνα με τον κ. Παπαθάνο- ζητούμενο είναι το κατά πόσο το πρώτο μισό του 2019 (και δεύτερο της τρέχουσας χρήσης) θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα που συνεπάγεται μια πιθανή προεκλογική περίοδος.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 εξελίχθηκε πτωτικά για τη CPI λόγω μιας σειράς εξελίξεων, όπως: α) Η έμφαση των επενδύσεων της οικονομίας σε τομείς που δεν άπτονται των δραστηριοτήτων της εισηγμένης, β) Η αύξηση του λειτουργικού κόστους εξαιτίας της προσπάθειας προϊοντικής και γεωγραφικής επέκτασης, γ) Η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες, λόγω της πίεσης που παρατηρήθηκε στις τιμές.

Αντίθετα, κατά το δεύτερο μισό του 2018, η παρατηρούμενη αύξηση εσόδων κατά 8%-10% αποδίδεται σε παράγοντες, όπως:

• Η επίδραση από υποσχόμενα συμβόλαια που άρχισαν να συνάπτονται στην κυπριακή αγορά. Ειδικότερα, η ανάληψη της αντιπροσώπευσης της OKI στη Μεγαλόνησο ξεκίνησε ικανοποιητικά αφήνοντας υποσχέσεις, σε αντίθεση με την αντίστοιχη κίνηση στη Βουλγαρία, που δεν φαίνεται να ταιριάζει με το μοντέλο λειτουργίας της CPI και όλα δείχνουν πως θα τερματιστεί.

• Η διεύρυνση της γκάμας τόσο σε ό,τι αφορά ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όσο και υπηρεσίες.

• Οι διορθωτικές κινήσεις στη διάταξη των προϊόντων της ΟΚΙ και η εσωτερική αναδιάρθρωση που φαίνεται να κατέστησε περισσότερο αποτελεσματική την οργάνωση των πωλήσεων.

Η CPI έχει επίσης ξεκινήσει επένδυση εισερχόμενη στον χώρο του Auto ID (Automatic Identification), αποσκοπώντας στην προσέλκυση πελατών από διάφορους χώρους όπως τα μεσαία και μεγάλα εμπορικά καταστήματα και οι εταιρείες logistics. Πρόκειται για σημαντική αγορά, όπου οι ανάγκες των πελατών για επενδύσεις είναι μεγάλες και που τμήμα των ανταγωνιστών είτε έχει αποσυρθεί, είτε έχει «αδυνατίσει».

Ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη αγορά δείχνει να είναι μακροπρόθεσμα υποσχόμενη, τα μέχρι τώρα έσοδα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Και αυτό γιατί η Πολιτεία δεν έχει θεσπίσει ακόμη την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση των μικρομεσαίων σημείων πώλησης. Ελπίζεται πάντως πως μέσα στο 2019 η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει έστω και πιλοτικά, έτσι ώστε κάποια στιγμή μέσα στο έτος 2020 να προχωρήσει και η εφαρμογή του μέτρου για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο κ. Παπαθάνος απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Οι σχέσεις της εταιρείας με τις τράπεζες είναι πολύ καλές. Ο δανεισμός της CPI έχει δοθεί χωρίς εξασφαλίσεις και υπάρχουν πρόσθετες γραμμές πίστωσης. Η εισηγμένη δεν έχει καμιά ληξιπρόθεσμη υποχρέωση.

• Για να προχωρήσει η CPI στη διανομή μερίσματος, προϋπόθεση αποτελεί μια υψηλή κερδοφορία, γεγονός που έχει ως προαπαιτούμενο σημαντική αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

• Η εισηγμένη αναζητεί επεκτατικές ευκαιρίες και είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v