ΔΕΗ: Νέα παράταση στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες

Δεν αναμένεται για σήμερα η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Προς σιωπηρή παράταση ο διαγωνισμός πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Ποια αιτήματα των επενδυτών ζητούν πειστικές απαντήσεις για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας.

ΔΕΗ: Νέα παράταση στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες

Ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ, θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τις πωλούμενες μονάδες της ΔΕΗ.

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί παράταση, εντούτοις οι πληροφορίες θέλουν η σχετική διαδικασία να μην πραγματοποιείται ούτε σήμερα, παρά το χρονοδιάγραμμα που είχε καταρτιστεί μετά το τέλος, πριν τις γιορτές, των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Οι επενδυτές έχουν πολλές αβεβαιότητες για την κατάθεση των δεσμευτικών τους προσφορών και παρά τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο SPA, δεν φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα να πείθονται για τον περιορισμό των κινδύνων που κρύβουν οι λιγνιτικοί σταθμοί της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Προφανώς και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν ζήτησαν οι επενδυτές την τέταρτη παράταση του διαγωνισμού. Αλλά στο να πάει πιο πέρα η διαδικασία, με την ελπίδα να κατατεθούν αξιοπρεπή και αξιόλογα τιμήματα, έχει βάλει ατύπως το χεράκι της και η διοίκηση της ΔΕH.

Για παράδειγμα, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής των εργαζομένων των πωλούμενων μονάδων στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ή μετακίνησης στον όμιλο της δημόσιας εταιρίας. Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να ικανοποιηθούν αιτήματα των επενδυτών που θα τους οδηγήσουν στην κατάθεση σοβαρών οικονομικών προτάσεων.

Ως προς το εργασιακό, οι επενδυτές δεν είναι σε θέση ακόμη να συμπεριλάβουν το στοιχείο αυτό στις προτάσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι στους σταθμούς της Μεγαλόπολης και της Μελίτης απασχολούνται συνολικά 1.248 εργαζόμενοι και οι διεκδικητές έχουν σημειώσει ότι αυτοί μπορεί και να λειτουργήσουν με μόλις 600. Ωστόσο η εθελουσία δεν έχει ξεκινήσει, οπότε δεν έχουν την ακριβή εικόνα.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών μονάδων (ΑΔΙ). Μπορεί η ελληνική πλευρά να έχει κάνει την προκοινοποίηση, αλλά ένα σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες δεν έχει σταλεί. Όπως επίσης και με το αίτημα για επάρκεια και σταθερή τιμή εφοδιασμού της Μελίτης με λιγνίτη από τα ορυχεία της Αχλάδας. Μπορεί να δόθηκε παράταση μίσθωσης, ωστόσο κάτι πιο συγκεκριμένο δεν έχει αποφασιστεί.

Ίσως τελικά η προτροπή του προέδρου της ΔΕΗ να παραταθεί ο διαγωνισμός έως τον Μάρτιο να έχει βάση, αν και το υπουργείο ΠΕΝ θέλει να είναι συνεπές με τους όρους της συμφωνίας με τους θεσμούς για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Συνολικά, το εγχείρημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων σε ένα αντίξοο επενδυτικό περιβάλλον για τον άνθρακα συναντά πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητες, όπως από πέρυσι είχε επισημάνει σχεδόν η πλειονότητα της αγοράς αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v