Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Το χαράτσι του €1 και οι κρυμμένες παγίδες του e-bill

Οι παγίδες που κρύβει η απόπειρα εγγραφής στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-bill. Σε ποιες περιπτώσεις οι πελάτες της εταιρείας θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν την προσπάθειά τους για να αποφύγουν το 1 ευρώ. Τι ισχύει με τις παλιές παροχές ρεύματος.

ΔΕΗ: Το χαράτσι του €1 και οι κρυμμένες παγίδες του e-bill

Παγίδες κρύβουν οι απόπειρες των καταναλωτών να αποφύγουν το χαράτσι του ενός ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κι αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, μόλις 350.000 πελάτες της (με στοιχεία έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2018) σε σύνολο περίπου 7 εκατομμυρίων κατάφεραν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-bill και να πετύχουν την αποστολή μόνο μέσω email των λογαριασμών τους, γλιτώνοντας έτσι τη χρέωση του ενός ευρώ.

Ειδικότερα, για να αποφύγει ένα νοικοκυριό τη χρέωση του ενός ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό ρεύματος που του αποστέλλεται ταχυδρομικώς, θα πρέπει να εγγραφεί στην υπηρεσία e-bill.

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες νοικοκυριών ή επιχειρήσεων που επιδίωξαν ή προσπαθούν να αποφύγουν τη χρέωση, χωρίς, όμως, επιτυχία. Το πρώτο εμπόδιο που συναντούν είναι η απόρριψη της εγγραφής τους στην ηλεκτρονική υπηρεσία και η ανάγκη επικαιροποίησης στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, τεράστιος αριθμός των παροχών (ρολογιών) ηλεκτρικής ενέργειας της δημόσιας εταιρίας βρίσκεται σε άλλο όνομα από αυτό που έχει καταχωρισθεί στο πελατολόγιο της εταιρίας. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν πηγές από τους κόλπους της Επιχείρησης, τυπικά απαγορεύεται.

Συνεπώς εφόσον κάποιος μπορεί να αποδείξει ότι ανήκει σε εκείνον η παροχή, τότε μπορεί να εγγραφεί στο e-bill. Δηλαδή θα πρέπει, από τη στιγμή που δεν είναι ο μετρητής στο όνομά του, να τον φέρει.

Κι εδώ είναι που αρχίζουν οι κρυφές χρεώσεις, στην προσπάθεια του πελάτη να αποφύγει το ένα ευρώ. Για να κάνει λοιπόν τη μεταφορά του μετρητή στο όνομά του, θα πρέπει να προσκομίσει νέο πιστοποιητικό από εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο. Τότε, αμέσως αμέσως, έρχεται αντιμέτωπος με μία δαπάνη της τάξης των 40 με 60 ευρώ.

Όταν λοιπόν καταθέσει το πιστοποιητικό και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι παλιά, κάτι που συμβαίνει στην πλειάδα των περιπτώσεων, τότε καλείται να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη. Η ΔEH θα του ζητήσει αναπροσαρμογή, δηλαδή αύξηση του ποσού εγγύησης έναντι εκείνης που είχε καταβάλει ο προηγούμενος κάτοχος της παροχής.

Τα χρήματα είναι πολλά και κυμαίνονται ανάλογα με το τιμολόγιο.

Αν κι εφόσον τα κάνει αυτά… τότε μπορεί να υπαχθεί στις υπηρεσίες του e-bill και να αποφύγει τη χρέωση του 1 ευρώ. Αφού βέβαια θα έχει πληρώσει πολλαπλάσιο κόστος για να γλιτώσει μόλις ένα ευρώ ανά έντυπη έκδοση του λογαριασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v