Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία Εθνικής-L.S.E για προώθηση διαλόγου σε κρίσιμα ζητήματα

Η συνεργασία αυτή «στηρίζεται» στη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων για την προώθηση του διαλόγου σε μείζονος σημασίας θέματα, τα οποία επηρεάζουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Συνεργασία Εθνικής-L.S.E για προώθηση διαλόγου σε κρίσιμα ζητήματα

Τη θεσμική συνεργασία με το London School of Economics, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα, εγκαινιάζοντας τον πρώτο κύκλο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Λονδίνο.

Βάση της συνεργασίας αυτής, αποτελεί η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων για την προώθηση του διαλόγου σε μείζονος σημασίας θέματα, τα οποία επηρεάζουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Η συνεργασία μεταξύ Εθνικής και LSE είναι τριετής, έχει ως άξονα το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory). Για το 2019 έχουν προγραμματιστεί έξη συνολικά συναντήσεις – διαλόγου, αρχής γενομένης από την Αθήνα.

Τη σημερινή πρώτη εκδήλωση, με θέμα: «Από την κρίση της μεσογείου στο Brexit – μετασχηματισμός και προκλήσεις της Ευρωπαϊκής ταυτότητας των πολιτών», χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης (φωτο), ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το σημερινό θέμα για το ζήτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το Brexit και η αντίσταση στο Ευρωπαϊκό όραμα των τελευταίων ετών δεν αποτελούν ασύνδετα μεταξύ τους περιστατικά. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αμφισβητούνται. Το ευρωπαϊκό όραμα βρίσκεται σε σημείο καμπής και πρέπει να κατανοήσουμε «τι δεν λειτουργεί» και «τι θα ακολουθήσει»;

Στην Ευρώπη σήμερα οι άνθρωποι χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα: οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής ιδέας, που πιστεύουν στον μετασχηματισμό και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και οι Ευρωσκεπτικιστές που δεν μοιράζονται τις αξίες και τους στόχους μιας ευρύτερης Ευρώπης. Πώς μπορούμε να εμφυσήσουμε σε όλους τους Ευρωπαίους μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα; Η επιστροφή στην προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποδεικνύει ότι ο κεντρικός άξονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ισχυρός και διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο εθνικισμό και τον ευρωσκεπτικισμό που αναφύονται στα μέλη της Ένωσης».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory), και τα συμπεράσματα σχολίασε η Δρ. Έφη Φωκά, Ερευνήτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
Βασικός ομιλητής ήταν ο Michael Bruter, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο LSE και Διευθυντής του Electoral Psychology Observatory.

O κ. Bruter ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις του ακροατηρίου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ακολουθεί περιπετειώδη πορεία, με αυξημένο το φαινόμενο του Ευρωσκεπτικισμού και την πολιτική παρουσία του λαϊκισμού σε πολλές χώρες της ηπείρου. Συχνά η αύξηση της κριτικής προς την ΕΕ αποδίδεται σε αδυναμία στήριξης της διαμόρφωσης μίας ευρωπαϊκής ταυτότητας στους πολίτες της Ευρώπης – κάτι που όμως θεωρούμε ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Μάλλον, αυτό που ισχύει είναι ότι το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας έχει αναπτυχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά ταυτοχρόνως, με την εδραίωση αυτής της ταυτότητας, οι πολίτες ενστερνίζονται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και συνεπώς νιώθουν περισσότερο άνετα να το επικρίνουν όταν αυτό δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. Εδώ μιλάμε σχετικά με τη φύση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να την αποτυπώσουμε και να τη μελετήσουμε, πόσο διαδεδομένη είναι, και τις προκλήσεις που αυτή δημιουργεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς και της εκλογικής ψυχολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ και τα μέλη της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v