Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Ικανοποίηση για τις επιδόσεις του 2018

Κόντρα στην κρίση που μαστίζει τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε πέρυσι κερδοφόρο αποτέλεσμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το επενδυτικό σχέδιο που εξετάζεται και οι πρώτες «σκιές» στην πορεία του 2019.

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Ικανοποίηση για τις επιδόσεις του 2018

«Το 2018 κινήθηκε αρκετά κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και αυτό μας ικανοποιεί, γιατί φαίνεται πως η επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία που έλαβε χώρα το 2017 δεν ήταν απλά μια φωτοβολίδα. Αντίθετα, φαίνεται ότι θα μπορούσε -κάτω φυσικά από προϋποθέσεις- να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος μας και σε αυτό ευελπιστούμε».

Αυτά δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, εταιρεία που έθεσε από το 2016 σε επαναλειτουργία τη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας, καταφέρνοντας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο να αυξήσει τόσο τον κύκλο εργασιών της όσο και τις εξαγωγές της.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κερδοφορία της νηματουργίας επηρεάζεται θετικά και από την υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση της εισηγμένης: «Χρησιμοποιούμε τραπεζικό δανεισμό μόνο για κεφάλαιο κίνησης και κυρίως προκειμένου να αγοράσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της πρώτης ύλης του επόμενου δωδεκαμήνου κάθε φθινόπωρο. Όπως είναι φυσικό, ο συγκεκριμένος δανεισμός αποπληρώνεται, λίγο-πολύ, σταδιακά, κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα ανάπτυξης της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου σχετίζεται με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο εξετάζεται και αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας της Αιτωλοακαρνανίας (πέρυσι δούλευε ουσιαστικά σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα) και παράλληλα στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και στη μείωση λειτουργικού κόστους της ήδη υπάρχουσας παραγωγής.

Το τελικό OK της διοίκησης για τη συγκεκριμένη επένδυση ενδεχομένως να επηρεαστεί από την ένταξη (ή μη) του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σχετική απάντηση ενώ αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα, τώρα εκτιμάται ότι θα δοθεί μέσα στην προσεχή Άνοιξη.  Ωστόσο, ο χρόνος της απάντησης δεν εξαρτάται από την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της εισηγμένης κλωστοϋφαντουργίας για το 2019, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως η νέα χρονιά (ή τουλάχιστον το πρώτο μισό αυτής) θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περυσινή.

Παράγοντες που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πορεία της ζήτησης στο εξωτερικό, το κλίμα πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη, ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ, η όξυνση του ανταγωνισμού από τους Τούρκους ανταγωνιστές και η προσδοκία ορισμένων παραγόντων της διεθνούς αγοράς, πως μέσα στο 2019 θα δούμε μια παράλληλη υποχώρηση των διεθνών τιμών σε βαμβάκι (πρώτη ύλη) και νήμα (τελικό προϊόν).

Υπάρχουν όμως και εσωτερικοί λόγοι που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα φετινά αποτελέσματα της εταιρείας, όπως η αύξηση στο κόστος της ενέργειας και του προσωπικού.

ΥΓ: Το 2017 η εισηγμένη είχε σημειώσει σε ενοποιημένη βάση κύκλο εργασιών 12,35 εκατ. ευρώ, EBITDA 1,38 εκατ. και καθαρά κέρδη 639 χιλ. ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι πωλήσεις της Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου διαμορφώθηκαν στα 6,63 εκατ. ευρώ (έναντι 7,54 εκατ.), τα κέρδη προ φόρων και τόκων στις 518 χιλ. (έναντι 482 χιλ.), το καθαρό αποτέλεσμα στις 315 χιλ. (έναντι 270 χιλ.) και τα ίδια κεφάλαια στα 9,402 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v