Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Μέσα στο Μάρτιο οι δεσμευτικές για το Symbol

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου με περίπου 13.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα χαρακτηριστικά του πακέτου και οι τέσσερις «μνηστήρες».

ΕΤΕ: Μέσα στο Μάρτιο οι δεσμευτικές για το Symbol

Τέσσερις επενδυτές πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα, για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαίωμα διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου και κατάθεσης, εν συνεχεία, δεσμευτικών προσφορών απέκτησαν οι Fortress, Centerbridge, Elliott και Ellington Management. Οι δύο πρώτες είχαν διεκδικήσει και τα ομοειδή χαρτοφυλάκια, που έβγαλαν Πειραιώς (Amoeba) και Alpha Bank (Jupiter), ενώ Elliott και Ellington εμφανίζονται για πρώτη φορά σε τελική φάση διαγωνισμού.

Με δεδομένο ότι το Virtual Data Room δεν έχει ακόμη ανοίξει και για τον έλεγχο θα απαιτηθούν περίπου επτά εβδομάδες, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στη Morgan Stanley, που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί εντός Μαρτίου.

Ο διαγωνισμός αφορά σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 0,95 δισ. ευρώ αποτελεί το οφειλόμενο κεφάλαιο. Πρόκειται για περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους-, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων.

Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,65 δισ. ευρώ αφορά σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικόπεδα και κατοικίες.

Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων πηγαίνουν καλά για τις τράπεζες. Η Πειραιώς εισέπραξε από την Bain 432 εκατ. ευρώ, για να της μεταβιβάσει απαιτήσεις οφειλόμενου κεφαλαίου 1,45 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha θα εισπράξει από την Apollo, βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας, 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v