Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέγας Γύρος: Η νέα μονάδα στις ΗΠΑ και ο στόχος για διπλασιασμό τζίρου!

Νέα μονάδα στις ΗΠΑ προγραμματίζει να δημιουργήσει η εταιρία το προσεχές διάστημα. Αυτοχρηματοδοτούμενη προς το παρόν η ανάπτυξή της. Η άρνηση σε υποψήφιους επενδυτές και στην προοπτική εισαγωγής στο ΧΑ.

Μέγας Γύρος: Η νέα μονάδα στις ΗΠΑ και ο στόχος για διπλασιασμό τζίρου!

Με στόχο να διπλασιάσει σχεδόν τον τζίρο της την προσεχή πενταετία αλλά και το μερίδιο των εξαγωγών της κινείται η εταιρία Μέγας Γύρος, η οποία ταυτόχρονα ποντάρει πολλά στην τοποθέτησή της στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Λούστα, μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας που αποτελεί μια πρότυπη βιομηχανία κρεατοσκευασμάτων, το βασικό της προϊόν, δηλαδή ο γύρος, διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σήμερα ήδη η εταιρία που ιδρύθηκε το 2007, με βασικούς μετόχους τον ίδιο και τον Γ. Νίκα, πραγματοποιεί πωλήσεις ύψους 37,5 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές καλύπτουν το 30% αυτού.

Στο πλάνο πενταετίας, ο στόχος είναι ο κύκλος εργασιών να ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές της στα 15-17 εκατ. ευρώ. Σήμερα οι εξαγωγές από την Ελλάδα αγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος από τη μονάδα παραγωγής που έχει ήδη δημιουργήσει η εταιρεία στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 7,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εξάγει σε 22 αγορές (κυρίως ευρωπαϊκές αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα) ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας, η οποία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της εταιρίας με 2,2 εκατ. ευρώ.

Το βασικό πελατολόγιο της εταιρίας αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης (σε Ελλάδα και εξωτερικό), ωστόσο διατηρεί μια μικρή συνεργασία με το λιανεμπόριο μέσω της αλυσίδας MyMarket και των cash&carry του ομίλου Παντελιάδη.

Επενδύσεις

Ήδη η Megas Yeeros διαθέτει στο Λίντχερστ του Νιου Τζέρσεϊ εργοστάσιο 5.000 τ.μ. που εξυπηρετεί τις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Παναμά και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ωστόσο προγραμματίζει νέα παραγωγική επένδυση στην Αμερική, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2019.

Παράλληλα, στην Ελλάδα η εταιρία προχωρά μέσα στην τρέχουσα χρήση σε συμπληρωματική επένδυση 500.000 ευρώ, αφού το 2018 ολοκλήρωσε επένδυση τεχνολογίας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αφορούσε στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για τη νέα σειρά προψημένου γύρου My Grillers.

Οι εγκαταστάσεις του προψημένου γύρου βρίσκονται σε ένα νέο χώρο 1.000 τ.μ., που σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα και αυτοματοποιημένα μηχανήματα, καλύπτοντας τις κοινοτικές και εθνικές νομοθεσίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επιπλέον, η ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων διασφαλίζει την πλήρη ιχνηλάτηση του προϊόντος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της συσκευασίας του.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί -σύμφωνα με τον κ. Λούστα- εξυπηρετούνται τόσο από ίδια κεφάλαια της εταιρείας όσο και από την υποστήριξη των υφιστάμενων μετόχων (στο μετοχικό κεφάλαιο μειοψηφική θέση κατέχουν επίσης private equity funds και ιδιώτες). Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα εισόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός του ότι παλαιότερα η εταιρία είχε ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, εκτιμώντας ότι μια εισαγωγή δεν θα προσφέρει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρείας του από τον επιχειρηματία και επικεφαλής της Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον πώλησης εκ μέρους των μετόχων της Mέγας Γύρος. Όπως ανάφερε, «προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης ούτε ανάγκη επενδυτικών κεφαλαίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v