Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παρών» στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες δηλώνει η Veridos

Σε πλήρη καθετοποίηση της μονάδας παραγωγής εγγράφων ασφαλείας στην Ελλάδα προχωρά ο γερμανικός όμιλος, με το βλέμμα στον μεγάλο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες που πάει από μήνα σε μήνα.

«Παρών» στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες δηλώνει η Veridos

Έτοιμοι για τον μεγάλο διαγωνισμό που αφορά τις νέες ταυτότητες δηλώνουν οι Γερμανοί της Veridos, οι οποίοι χθες υπέγραψαν δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα (ύψους 23 εκατ.) που προωθεί η θυγατρική τους στην Ελλάδα Veridos Ματσούκης ΑΕ.

Ο διαγωνισμός πάει από μήνα σε μήνα και πλέον όλοι θεωρούν πως θα προκηρυχθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Οι Γερμανοί δηλώνουν, πάντως, έτοιμοι και με τη νέα επένδυση στη μονάδα της Veridos Ματσούκης θα διαθέτουν πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή στη χώρα μας. Το μόνο που θα απαιτείται για την παραγωγή ταυτοτήτων ή άλλων εγγράφων ασφαλείας (π.χ. διαβατήρια) θα είναι η εισαγωγή του μικροεπεξεργαστή (microchip). Στον διαγωνισμό αναμένεται να έχουν, πάντως, ισχυρούς διεθνούς ομίλους, μεταξύ των οποίων και η ιαπωνική Toppan, η οποία ανέπτυξε και διαχειρίζεται το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων στην Ελλάδα.

Για την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΤΕπ ήρθε στην Αθήνα ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Veridos  Hans Wolfgang Kunz, ο οποίος κατέχει και τη θέση του προέδρου στη Veridos Ματσούκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία νέων επενδύσεων στον χώρο της τεχνολογίας, που δημιουργούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης (το μεγαλύτερο τμήμα θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου), η Veridos Ματσούκης θα αυξήσει το προσωπικό της από 200 σε 250 εργαζόμενους. Ηδη, το 85% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό, όπως είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος Ευθ. Ματσούκης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως με τη νέα επένδυση, η εταιρεία «είναι ο μοναδικός ιδιωτικός φορέας στην Ελλάδα καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή που παράγει ταξιδιωτικά έγγραφα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Διαθέτουμε τη μοναδική ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών (π.χ. ταυτοτήτων) με τεχνολογία ψηφιακής εγχάραξης (laser engraving)», που θεωρείται η ασφαλέστερη παγκοσμίως.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την έκδοση νέων ταυτοτήτων κινητοποίησε τους διεθνείς ομίλους αλλά τελικά μπήκε στο συρτάρι. Εδώ και χρόνια ασκούνται πιέσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ, ώστε να αλλάξουν οι ελληνικές ταυτότητες οι οποίες σχεδιάστηκαν πριν από σχεδόν μισό αιώνα και είναι οι μοναδικές στην Ε.Ε. που δεν περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία. Ετσι πλαστογραφούνται εύκολα, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι επιτήδειοι να προχωρούν στην έκδοση ελληνικών διαβατηρίων! Γι’ αυτό και οι Έλληνες ταξιδιώτες είχαν επί μήνες «ειδική μεταχείριση» στα γερμανικά αεροδρόμια, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν πως θα βγάλουν τη χώρα μας από το «Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα».

Για το ύψος του διαγωνισμού ακούγονται νούμερα που ξεκινούν από τα 80 εκατ. ευρώ και φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v