Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ΑΒΑΞ μετονομάζεται η J&P ΑΒΑΞ

Στόχος να αποσυνδεθεί η πορεία της κατασκευαστικής εταιρείας από τα σοβαρά προβλήματα του κυπριακού ομίλου J&P Overseas. Προχωρά σε ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ.

Σε ΑΒΑΞ μετονομάζεται η J&P ΑΒΑΞ

Στις ρίζες επιστρέφει η J&P ΑΒΑΞ, οι μέτοχοι της οποίας αναμένεται να εγκρίνουν στην προσεχή γενική συνέλευση, στις 25 Φεβρουαρίου, τη μετονομασία της σε ΑΒΑΞ, δηλαδή στην επωνυμία που είχε πριν από τη συμμετοχή του κυπριακού ομίλου J&Ρ στο μετοχικό της κεφάλαιο, στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Η αλλαγή ονομασίας, όπως και σειρά ενεργειών σε επίπεδο διοίκησης και εργοταξίων εξωτερικού, έχει σαν στόχο να καταστήσει σαφές στην αγορά πως η εισηγμένη έχει ξεχωριστή πορεία σε σχέση με την J&Ρ Overseas, η οποία βρίσκεται πλέον υπό ειδική διαχείριση, εν μέσω δικαστικής διένεξης μεταξύ των μετόχων, δηλαδή των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη. Η οικογένεια Ιωάννου, που είχε τα τελευταία χρόνια και τον έλεγχο της J&Ρ ΑΒΑΞ, έχει από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει πως ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος ακολουθεί αυτόνομη πορεία, είχε διοικητική και μετοχική αυτοτέλεια σε σχέση με την J&Ρ Overseas και πως από την πλευρά της θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξή του.

Ωστόσο στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου προς τους μετόχους δε γίνεται καμία αναφορά στην πλευρά Ιωάννου. Αναφέρεται, όμως, πως "ως «βασικοί μέτοχοι» της εταιρείας νοούνται οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης και Κωνσταντίνος Κουβαράς, δεδομένου ότι κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ συμμετέχουν ταυτόχρονα στη διοίκηση αυτής ως εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου. Αμφότεροι οι κκ Κωνσταντίνος Μιτζάλης και Κωνσταντίνος Κουβαράς δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία: (i) έως την ολοκλήρωση της προτεινόμενης αύξησης και την εισαγωγή των νέων μετοχών που θα εκδοθούν συνεπεία αυτής, και (ii) για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν".

Στην έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Φεβρουαρίουμ θα συζητηθεί εκ νέου και η αύξηση κεφαλαίου ύψους ως 20 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων και τη μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση τμήματος του επενδυτικού σχεδίου της θυγατρικής Volterra στον τομέα της ενέργειας. Σημειώνεται πως μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της J&Ρ ΑΒΑΞ κατά 21 εκατ. ευρώ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα προταθεί στην προσεχή γενική συνέλευση θα γίνει σε χαμηλότερη τιμή (0,3 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,45 ευρώ ανά μετοχή που ήταν η αρχική πρόταση), με έκδοση περίπου 66,6 εκατομμυρίων μετοχών.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου προς τους μετόχους, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την αφαίρεση των προβλεπόμενων δαπανών έκδοσης, θα διατεθούν ως εξής:

(α) €4,725 εκατομμύρια για κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια της Εταιρείας,
(β) €5,0 εκατομμύρια για μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων,
(γ) €3,43 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση της 100% θυγατρικής Volterra AE ως προς την εισφορά ιδίων κεφαλαίων στο αιολικό πάρκο στο Κουρομάντρι-Ριγανόλακα Ναυπακτίας.
(δ) €3,487 εκατομμύρια για βελτίωση ταμειακής ρευστότητας, ενόψη και των πληρωμών (σε δόσεις) του προστίμου ύψους €18,3 εκατομμυρίων που επιβλήθηκε το 2017 στην Εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για διευθέτηση διαφοράς.
(ε) €3,0 εκατομμύρια για εισφορά ιδίων κεφαλαίων και δανείου μειωμένης εξασφάλισης (sub-debt) στο έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμάτων του Νομού Ηλείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v