Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρητών Αρτος: Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια της ΑΜΚ

Σε ποιους τομείς αναμένεται να κατευθυνθούν τα χρήματα της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου. Πάνω από το 80% ελέγχουν οι δύο βασικότεροι μέτοχοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Προς αποχώρηση μια ακόμη εισηγμένη του ΧΑ.

Κρητών Αρτος: Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια της ΑΜΚ

Μετά την πώληση του 60,55% της Κρητών Άρτος στη SwitzGroup, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (1/2/2018), η εισηγμένη εταιρεία συγκάλεσε χθες έκτακτη γενική συνέλευση για την 28η Φεβρουαρίου, με θέματα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ, την αλλαγή του διοικητικού της συμβουλίου (προφανώς, προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς) και την έξοδό της από την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ (διακοπή διαπραγμάτευσης της μετοχής).

Όπως έχει ήδη επισημάνει το Euro2day.gr, η SwitzGroup δεν έχει υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας (το σχετικό θεσμικό πλαίσιο δεν ισχύει στην Εναλλακτική Αγορά), ωστόσο έχει ήδη τοποθετήσει εντολή αγοράς στο ΧΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι βασικότεροι μέτοχοι της Κρητών Άρτος (SwitzGroup, οικογένεια Δαμιανάκη) φέρονται να ελέγχουν ήδη -αθροιστικά- πάνω από το 80% της εταιρείας, ενώ το ποσοστό αυτό πολύ πιθανόν να αυξηθεί έως την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης μέσα από το ταμπλό του ΧΑ.

Έτσι, το πιθανότατο σενάριο είναι πως τελικά θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ελάχιστο ποσοστό και η Κρητών Άρτος θα αποτελέσει μια ακόμη εταιρεία που θα πει αντίο στο ελληνικό χρηματιστήριο (από την ΕΝΑ έχει ήδη αποχωρήσει και η Envitec, ενώ από την Κύρια Αγορά μόνο κατά τους τελευταίους μήνες έχουν κινήσει σχετικές διαδικασίες εταιρείες όπως Υγεία, Μινωικές Γραμμές, Druckfarben και Νexans Hellas. Επίσης, προς απορρόφηση βαδίζουν ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Grivalia, ενώ προς αποχώρηση μέσα στο 2019 ετοιμάζονται Νηρέας και Σελόντα).

Κύκλοι πάντως προσκείμενοι στην κρητική εταιρεία, κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι δηλώνουν από την εμπειρία της εισηγμένης στο ΧΑ:

«Η είσοδός μας στο χρηματιστήριο μας βοήθησε σε πολλά επίπεδα. Μπορεί να αντλήσαμε λίγα χρήματα, αλλά τα πήραμε σε μια ευαίσθητη περίοδο και βοηθηθήκαμε στο να αναβαθμίσουμε την παραγωγική μας μονάδα, να διευρύνουμε την προϊοντική μας γκάμα, να ενισχυθούμε σε ζητήματα marketing. Επιπλέον, η υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων και οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης ενίσχυσαν την οργάνωση μιας μικρομεσαίας ελληνικής εταιρείας. Τέλος, το γεγονός ότι είμαστε εισηγμένη εταιρεία ενδεχομένως να βοήθησε και τη συνεργασία μας με ορισμένους μεγάλους πελάτες».

Αυτά δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία, συμπληρώνοντας: «Η αποχώρηση από το ΧΑ είναι αποτέλεσμα αλλαγής στρατηγικής. Δεν προσελκύσαμε κάποιο fund, αλλά έναν ισχυρό πολυεθνικό παίκτη που ξέρει πολύ καλά τη συγκεκριμένη δουλειά και όχι μόνο. Τα κεφάλαια της ΑΜΚ που θα αντληθούν, θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού, στο λανσάρισμα νέων προϊοντικών κατηγοριών και σε πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης. Όλη αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει δραστικά την Κρητών Άρτος και τους εργαζόμενούς της. Με τέτοιου είδους στρατηγικές συνεργασίες, η οικονομία της χώρας μπορεί να πάει μπροστά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν και οι δύο βασικότεροι μέτοχοι της εταιρείας.
Η SwitzGroup δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο με την κρητική εταιρεία και ειδικότερα στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και στις πρώτες ύλες αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής σε χώρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v