Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα ανακοινώσεων για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Στις 12 το μεσημέρι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Απρόθυμοι οι υποψήφιοι επενδυτές ως προς τη συμμετοχή τους. Οι αβεβαιότητες.

Ωρα ανακοινώσεων για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη εκτός απρόοπτου η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τους λιγνιτικούς σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Ο πολύκροτος διαγωνισμός με τις απανωτές αναβολές φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Οι τρεις διεκδικητές των πωλούμενων μονάδων της ΔΕΗ είναι τα δύο σχήματα Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και CHN Energy – όμιλος Κοπελούζου, καθώς και η «Μυτιληναίος».

Πηγές θέλανε τους επενδυτές να εμφανίζονται έως αργά χθες το βράδυ απρόθυμοι για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία. Θεωρούν ότι οι Μελίτη και Μεγαλόπολη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ζημιών υπολογίζοντας τα στα 70 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η διοίκηση της ΔΕΗ μέχρι τελευταία στιγμή επιμένει πως οι μονάδες έχουν γυρίσει σε κερδοφορία λόγω της αυξημένης συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που κόβει τις ζημιές κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο κύκλοι των επενδυτών επιμένουν ότι παραμένουν υψηλές αβεβαιότητες όπως η μη σαφής ένδειξη της Κομισιόν για τη λειτουργία του μηχανισμού αποζημίωσης για την επάρκεια ισχύος (ΑΔΙ), αλλά και το θολό τοπίο αναφορικά με το κόστος εφοδιασμού της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.

Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός δεν θα έχει θετική έκβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v