Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγνιτικές μονάδες: Βελτιωμένη προσφορά από Μυτιληναίο ζητά η ΔΕΗ

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης για να αξιολογήσει τα δεδομένα. Προσφορά για τη Μελίτη κατέθεσε η Μυτιληναίος. Με αιρέσεις η πρόταση της κοινοπραξίας Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις δυο μονάδες, μένει εκτός διαδικασίας

Λιγνιτικές μονάδες: Βελτιωμένη προσφορά από Μυτιληναίο ζητά η ΔΕΗ

Βελτιωμένη προσφορά από την Μυτιληναίος, που σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε πρόταση μόνο για την λιγνιτική μονάδα της Μελίτης ζητά η ΔΕΗ

Η εξέλιξη έρχεται μετά από την κατάθεση δυο προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Νωρίτερα το μεσημέρι έληξε η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και σε αυτή προσήλθαν η κοινοπραξία Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία κατέθεσε πρόταση υπό αιρέσεις και η Μυτιληναίος.

Η Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως έκανε γνωστό ζητά την άρση των αβεβαιοτήτων του διαγωνισμού με βάση τα σημεία που είχαν τονίσει οι εταιρίες στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το SPA. Αυτές είναι μεταξύ άλλων η θέσπιση του μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κέρδους και η αποσαφήνιση του τοπίου των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).

Προσφορά δεν κατέθεσε το κοινοπρακτικό σχήμα CHN Energy - όμιλος Κοπελούζου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕH θα συνεδριάσει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση δεδομένων.

SEV.EN Energy-ΓΕΚ Τέρνα: Γιατί θέσαμε όρους για τις λιγνιτικές

Την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τις λιγνιτικές μονάδες, στη βάση όμως εναλλακτικής εκδοχής της σύμβασης που προτείνει η ΔΕH επιβεβαίωσαν σε σχετικό ανακοινωθέν οι SEV.EN Energy και ΓΕΚ Τέρνα.

Οπως αναφέρει η SEV.EN Energy, «ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών («ΣΑΜ»), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕH.

Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.

Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.

Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v