Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγνιτικές ΔΕΗ: Ενας μνηστήρας για μία μονάδα

Αύριο Παρασκευή η προθεσμία για την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς από τη Μυτιληναίος. Διεκδικεί τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα. Τα σενάρια σε περίπτωση αρνητικής και θετικής έκβασης του διαγωνισμού.

Λιγνιτικές ΔΕΗ: Ενας μνηστήρας για μία μονάδα

Και τελικά, η πολύκροτη διαγωνιστική διαδικασία της πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη φτάνει λίγο πριν το τέλος της με έναν υποψήφιο επενδυτή, τη Μυτιληναίος, η οποία και διεκδικεί μόνο το ένα από τα δύο συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αύριο, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου μέχρι τις 11 το πρωί, καλείται να καταβάλει βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά έναντι της αρχικής της για τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα.

Το πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη να καταθέσει νέα πρόταση, αλλά όχι και για τη Μεγαλόπολη. Το αν θα γίνει αποδεκτή ή όχι θα φανεί τελικά και από το αποτέλεσμα του ανεξάρτητου εκτιμητή για την αποτίμηση που έχει κάνει για τη μονάδα «1» της Μελίτης, την άδεια κατασκευής της δεύτερης και τα συνοδευτικά ορυχεία.

Σύμφωνα με τα σενάρια ως προς την κατάληξη του διαγωνισμού, στο ενδεχόμενο που η Μελίτη κατακυρωθεί στη Μυτιληναίος, τότε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεκδικεί με αξιώσεις έναντι των δανειστών την κατάργηση των επιπλέον ποσοτήτων δημοπράτησης ΝΟΜΕ, που ζημιώνουν τη ΔEH, και αφετέρου μπλοκάρει τις όποιες διαδικασίες για το άνοιγμα από τις Βρυξέλλες του φακέλου των υδροηλεκτρικών σταθμών. Επιπλέον, κερδίζει χρόνο για την καλύτερη προετοιμασία της επανάληψης του διαγωνισμού πώλησης της Μεγαλόπολης, βελτιώνοντας ουσιαστικά τους όρους λειτουργίας.

Στο ενδεχόμενο που η προσφορά κριθεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της… Την πιθανότητα η Κομισιόν να ζητήσει την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Αν και κυβερνητικές πηγές αποκλείουν τέτοιο σενάριο και κινούνται πια σε μία λογική να επαναλάβουν τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών, διεκδικώντας καλύτερους όρους κυρίως από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο θέμα του μηχανισμού αποζημίωσης για την επάρκεια ισχύος (ΑΔΙ).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Μυτιληναίος συνεχίζει να βλέπει τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν οι λιγνιτικές μονάδες και για τον λόγο αυτό άλλωστε έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει τον έναν εκ των δύο σταθμών, αυτόν της Μελίτης, που είναι πιο σύγχρονος και με λιγότερα κόστη λειτουργίας ως προς το προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά την κοινοπραξία της SEV.EN ENERGY - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι πληροφορίες που ήθελαν από καιρό, από την προηγούμενη καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, ότι θα καταθέσει πρόταση μακριά από τους όρους του SPA, επιβεβαιώθηκαν. Επίσημα ανακοίνωσε την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς με βάση προηγούμενο σχέδιο SPA, που ήθελε την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού κερδών και ζημιών. Η κοινοπραξία επιμένει μάλιστα ότι οι όροι αυτοί είχαν λάβει την έγκριση της Ευρ. Επιτροπής, αφήνοντας αιχμές για τη μεταβολή τους από τη ΔEH.

Οι Τσέχοι με τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο αφήνουν ορθάνοικτη την πόρτα επανεμφάνισής τους στη διεκδίκηση των δύο λιγνιτικών σταθμών, στο ενδεχόμενο που μελλοντικά επιδιωχθεί βελτίωση των όρων του διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v