Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρομποτικό σύστημα εγκατέστησε το Ιατρικό Αθηνών

Το νέο ρομποτικό σύστημα που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πλήρως εδώ και λίγες εβδομάδες, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διατηρεί και βελτιώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων συστημάτων.

Νέο ρομποτικό σύστημα εγκατέστησε το Ιατρικό Αθηνών

O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην προμήθεια του πιο σύγχρονου συστήματος Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019.

Το νέο ρομποτικό σύστημα που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πλήρως εδώ και λίγες εβδομάδες, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διατηρεί και βελτιώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων συστημάτων da Vinci Xi, που αφορούν στην άριστη τρισδιάστατη όραση και στην ευελιξία των χειρουργικών εργαλείων, προσφέροντας, παράλληλα, και νέα σημαντικά χαρακτηριστικά στον τομέα της εργονομίας και της απεικόνισης.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας της «πυγολαμπίδας» (ICG) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της καλής αιμάτωσης των οργάνων, της πολύπλοκης ανατομίας των χοληφόρων αγγείων του ήπατος, τον εντοπισμό των λεμφαδένων αλλά και για την αποφυγή απώλειας αίματος και διεγχειρητικών επιπλοκών.

Επίσης, το συγκεκριμένο σύστημα, ειδική παραγγελία για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει, επιπλέον, δικά του συρραπτικά εργαλεία που διευκολύνουν στις συνθέτες επεμβάσεις εντέρου για αναστομώσεις προς αποφυγή κολοστομίας, τις μεγάλες και δύσκολες διαφραγματοκήλες και όλες τις ογκολογικές επεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν, καταργείται η ανάγκη για ανοιχτές επεμβάσεις, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Επιπρόσθετα, παρέχει διεγχειρητική πλοήγηση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού με την επιπροβολή απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία, μέσα στο χειρουργικό πεδίο (tile pro) γνωρίζουμε, σε πραγματικό χρόνο, την ακριβή τοποθεσία της βλάβης προσδιορίζοντας καλύτερα την ανατομία. Η ευελιξία των βραχιόνων του και η δυνατότητα να γίνονται χειρισμοί σε πολύ στενούς χώρους διευκολύνει τους χειρουργούς σε συνθέτες ογκολογικά επεμβάσεις.

Οπως αναφέρει η εισηγμένη, το αναβαθμισμένο, έκδοση 2019, υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi HD, με τις νέες και εντυπωσιακές δυνατότητές του δίνει τη δυνατότητα στην έμπειρη, διεπιστημονική ιατρική ομάδα (Multidisciplinary Team, MTD) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών να προσφέρει σε ολοένα και περισσότερους ασθενείς την αναίμακτη και ταχείας ανάρρωσης, χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματός τους, είτε μέσω πολλαπλών μικροτομών, ή δια μέσου μίας τομής (Single Site), τεχνική που εφαρμόζεται στη Γενική Χειρουργική, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, μόνο από το Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, MD, PhD, FACS, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Επίτιμο Πρόεδρο Ελληνικού Τμήματος Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Επιστημονικό Διευθυντή, Διευθυντή Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι από το 2006, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ρομποτική χειρουργική επέμβαση, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 8.000 ρομποτικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, ουρολογίας, γυναικολογίας και παιδοχειρουργικής.

Παράλληλα, έχουν σημειωθεί παγκόσμιες πρωτιές, όπως είναι οι πρώτες επεμβάσεις ρομποτικής χολοκυστεκτομής μίας τομής, ρομποτικής ημι-κολεκτομής μίας τομής, ρομποτικής αποκατάστασης διαφραγματοκοίλης για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ρομποτικής αποκατάστασης κιρσοκήλης μέσω μίας τομής, ρομποτικής αφαίρεσης κύστης περικαρδίου, ρομποτικής θολοπλαστικής μίας τομής, αφαίρεσης κύστεως νεφρού μίας τομής και υστερεκτομής μίας τομής καθώς και επεμβάσεις παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομής Whipple. Παράλληλα, εκπαιδευμένοι ιατροί του Ομίλου υποστήριξαν πολλές επιστημονικές ομάδες ως επίσημοι εκπαιδευτές ρομποτικής, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Γαλλία, Λετονία, Ταϊλάνδη και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συμμετείχαν και σε επίσημα σεμινάρια μέσω διαδικτύου.

Με την αφορμή της προμήθεια του πιο σύγχρονου συστήματος Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, δήλωσε: «Είναι δεδομένο ότι το μέλλον της υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψηφιακή μετάβαση. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και να προετοιμαζόμαστε για τα νέα δεδομένα, επενδύοντας διαρκώς σε νέες τεχνολογίες αιχμής και στην επιστημονική πρωτοπορία και καινοτομία. Για εμάς, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών αποτελεί στρατηγική επιλογή και διαχρονικό στόχο, και για τα επόμενα 35 χρόνια, να συνεχίσουμε να αποτελούμε τον καίριο Ελληνικό πόλο που θα διασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στο μετασχηματισμό του κλάδου, ενώ, παράλληλα, μέσα από την ιατρική πρωτοπορία που βρίσκει καθημερινή εφαρμογή στον Όμιλό μας, να παρέχουμε τα κίνητρα και τα εφόδια για τον επαναπατρισμό του ελληνικού επιστημονικού προσωπικού».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, δήλωσε: «Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών είναι μέρος των εξελίξεων, διεθνώς, καθώς όλα τα τελευταία επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης εφαρμόζονται στις κλινικές του. Οι διαρκείς επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό, σε συνδυασμό με τη συνεχή εκπαίδευση, μας παρέχουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε, σε χιλιάδες ασθενείς, ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, εφάμιλλες με αυτές των καλύτερων νοσοκομείων του εξωτερικού. Αξίζει να αναφέρω, μεταξύ άλλων, τη ρομποτική χειρουργική μιας τομής (Single Site Robotic Surgery), η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2011, ενώ έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί, με επιτυχία, περισσότερες από 500 επεμβάσεις αυτού του είδους, την «τεχνική της πυγολαμπίδας» (Firefly Technology) και το «ψηφιακό χειρουργείο». Όλες οι παραπάνω μέθοδοι αποτελούν μέρος της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, που στόχο έχει να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια χειρουργώντας αναίμακτα, με ασφάλεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, γρήγορη ανάρρωση, χωρίς επιπλοκές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v