Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού «το συντομότερο» προσανατολίζεται η Επιχείρηση. Αιχμές από Παναγιωτάκη που ζητά διευθέτηση εκκρεμοτήτων. Αναμενόμενη η εξέλιξη μετά τη γνωστοποίηση από «Μυτιληναίος» ότι δεν θα καταθέσει βελτιωμένη προσφορά.

Αγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ομόφωνα άγονο κήρυξε νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, με την εταιρία να επισημαίνει ότι προχωρά σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού «το συντομότερο δυνατό». 

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι από χθες αργά το απόγευμα, η εισηγμένη "Μυτιληναίος", γνωστοποίησε στη ΔΕΗ ότι δεν θα καταθέσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά.

Πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η προσφορά Μυτιληναίου για την Μελίτη ήταν 25 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η η πρόταση της κοινοπραξίας Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις δυο μονάδες ήταν 103 εκατ. ευρώ. Βέβαια η τελευταία τέθηκε άμεσα εκτός διαδικασίας καθώς περιείχε αιρέσεις.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αποτίμηση της Μελίτης ήταν τουλάχιστον 153 εκατ. ευρώ και της Μεγαλόπολης 147 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιχείρησης: 

«Το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών.

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.

Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους Συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v