Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα της αγοράς εικονικών παρόχων επιχειρεί η ΕΕΤΤ

Εντός συγκεκριμένου και ελκυστικού εύρους τιμών χονδρικής καλούνται να κινηθούν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, στην περίπτωση αιτήματος από εικονικό πάροχο. Τι προβλέπει η απόφαση της ΕΕΤΤ για τη διαμάχη Forthnet με Vodafone Hellas και Cosmote.

Ανοιγμα της αγοράς εικονικών παρόχων επιχειρεί η ΕΕΤΤ

Αυστηρό πλαίσιο τιμολόγησης, εντός του οποίου πρέπει να κινηθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην περίπτωση που κατατεθεί αίτημα από επιχείρηση που θέλει να λειτουργήσει ως MVNO (εικονικός πάροχος κινητής) βάζει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στις Vodafone Ελλάδας και Cosmote, ώστε να δοθεί τέλος σε μια πολυετή διαμάχη με τη Forthnet.

Η τελευταία επιθυμούσε να επεκταθεί ως εικονικός πάροχος στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να καταφέρει να πετύχει ελκυστική συμφωνία με τους Vodafone και Cosmote. Ετσι προσέφυγε στην ΕΕΤΤ, η οποία προχώρησε στην έκδοση απόφασης που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στους τρεις εμπλεκόμενους και στην ουσία ανοίγει τον δρόμο τόσο για τη Fοrthnet όσο και για άλλους ομίλους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν ως MVNOs. Οι διοικήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν, πάντως, ξεκαθαρίσει πως θα προσφύγουν κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ, η οποία, όμως, ισχύει μέχρι να υπάρξει δικαστική εξέλιξη προς διαφορετική κατεύθυνση.

Μετά την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone και σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Ακόμα και χώρες με αντίστοιχο ή μικρότερο πληθυσμό διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό MVNOs, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και τις τιμές.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Europe’s Digital Progress Report 2017), στο τέλος του 2016 στην Αυστρία λειτουργούσαν 14 εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στο Βέλγιο τέσσερις, στην Ουγγαρία επίσης τέσσερις, στην Κύπρο των 600.000 κατοίκων λειτουργούσαν δύο, ενώ δύο υπήρχαν στα τέλη του 2016 και στη Μάλτα!

Οι MVNOs είναι εταιρείες που αξιοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των υφιστάμενων παρόχων, προκειμένου να παρέχουν συχνά φθηνότερες και ενίοτε καινοτόμες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ, που κοινοποιήθηκε στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και παρουσιάζεται από την ιστοσελίδα ICTPlus προβλέπει, για παράδειγμα, πως οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν, σε τιμές χονδρικής, στον εικονικό πάροχο το σύνολο των υπηρεσιών λιανικής που προσφέρουν οι ίδιες στους πελάτες τους. Για τη μετάδοση δεδομένων προβλέπεται πως για κάθε ημερολογιακό έτος, η ανώτατη τιμή συνδέεται (με βάση τον κανονισμό 2017/920 της Ε.Ε για το roaming) με το μέσο τέλος χονδρικής το οποίο ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου επίσκεψης μπορεί να επιβάλλει στον πάροχο της χώρας προέλευσης του πελάτη περιαγωγής.

Το συγκεκριμένο μέγιστο τέλος χονδρικής διαμορφώνεται σε 6 ευρώ ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2018, σε 4,50 ευρώ ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2019, σε 3,50 ευρώ ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2020, σε 3 ευρώ ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2021 και σε 2,50 ευρώ ανά gigabyte την 1η Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται, επίσης, πως το τέλος εκκίνησης κλήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0,22254 ευρώ ανά λεπτό, ενώ το τέλος τερματισμού να μην υπερβαίνει το ρυθμισμένο τέλος τερματισμού που ορίζει η ΕΕΤΤ για το αντίστοιχο έτος. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο ταχύτητας δεδομένων (π.χ. 40 MB/sec) για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της Fοrthnet, όταν η τελευταία δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος κινητής.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ προβλέπει πως εντός μηνός από την αίτηση της Fοrthnet προς τις Cosmote και Vodafone, πρέπει να υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας με βάση τους όρους της κοινοποιηθείσας απόφασης και εντός του πλαισίου τιμών που έχει ορισθεί, η οποία και θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην ΕΕΤΤ, για να εξετασθεί αν έχουν τηρηθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις.

Η υπόθεση δεν έχει λήξει, καθώς αναμένονται οι προσφυγές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε η Fοrthnet θα καταθέσει επίσημο αίτημα σε Cosmote και Vodafone Hellas, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την τιμολόγηση των υπηρεσιών που θα της παρέχουν ως εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας.

Η συνέχεια, πάντως, θα είναι ενδιαφέρουσα, ειδικά αν δίπλα από τη Fοrthnet αποφασίσει να αξιοποιήσει το νέο πλαίσιο για τους MVNOs και έτερος «παίκτης», κάτι που δεν πρέπει να αποκλείεται. Οι διοικήσεις των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, πάντως, υποστήριζαν προ μηνών πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν MVNOs επειδή «δεν βγαίνουν», εξαιτίας των χαμηλών τιμολογίων που ήδη προσφέρονται στους καταναλωτές από τους παραδοσιακούς «παίκτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v