Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Μειώνονται κατά 50 δισ. τα τραπεζικά NPLs ως το 2021

Ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή funds για την αγορά των «κόκκινων» δανείων, καταγράφει ο επικεφαλής της Πειραιώς. «Όσο περισσότερα όπλα έχουμε τόσο το καλύτερο» το σχόλιο για τις πρωτοβουλίες ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ.

Μεγάλου: Μειώνονται κατά 50 δισ. τα τραπεζικά NPLs ως το 2021

Το υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η ελληνική οικονομία, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Όπως ανέφερε, υπήρξε «σημαντική βελτίωση» στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο «θα ήθελα να δω ακόμα περισσότερα στη μείωση του ποσού των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών».

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ευρώ είναι σχεδόν το 28% του ΑΕΠ αυτής της χώρας. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ποσό που παράγει αυτή η χώρα. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει και θα ήμουν πολύ ευτυχής, αν μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους», είπε.

Στην περίπτωση της Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs κατά 15 δισ. ευρώ το 2021. Το 2018 τα «κόκκινα» δάνεια είχαν μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

«Όσο περισσότερα όπλα έχουμε στο οπλοστάσιό μας για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα τόσο το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, αναφερόμενος στις περαιτέρω πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή funds για αγορά ελληνικών NPLs.

«Είχαμε καταστάσεις όπου τα funds ανταγωνίζονταν και στη διαδικασία του ανταγωνισμού έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά στη διαδικασία του due diligence, για να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορά για τα assets αυτά. Είμαστε πολύ ευτυχείς κατ’ αρχάς για την πώληση αυτών των δανείων, για το επίπεδο του ανταγωνισμού και το επίπεδο δραστηριότητας που βλέπουμε στην αγορά NPLs. Τολμώ να πω πως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες asset στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v