Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Απρίλιο οι δεσμευτικές προσφορές για το Symbol

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου με περίπου 13.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τέσσερις «μνηστήρες».

ΕΤΕ: Απρίλιο οι δεσμευτικές προσφορές για το Symbol

Περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί θα απαιτήσει ο έλεγχος του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο έχει βγάλει προς πώληση, μέσω διαγωνισμού (project Symbol), η Εθνική Τράπεζα.

Παρότι οι τέσσερις επενδυτές, που πέρασαν στη δεύτερη φάση (Fortress, Centerbridge, Elliott και Ellington Management) έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο, υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που δεν τους έχουν δοθεί, λόγω της μεγάλης έκτασης του προς πώληση χαρτοφυλακίου και του πλήθους των εξασφαλίσεων. Υπό τα παραπάνω δεδομένα η αγορά εκτιμά ότι η διαδικασία θα παραταθεί και οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Απρίλιο.

Ο διαγωνισμός αφορά σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 0,95 δισ. ευρώ αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο. Πρόκειται για περίπου 13.000 δάνεια – καταγγελμένα στην πλειονότητά τους-, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων.

Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,65 δισ. ευρώ αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικόπεδα και κατοικίες.

Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων πηγαίνουν καλά για τις τράπεζες. Η Πειραιώς εισέπραξε από τη Bain 432 εκατ. ευρώ για να της μεταβιβάσει απαιτήσεις οφειλόμενου κεφαλαίου 1,45 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha θα εισπράξει από την Apollo, βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας, 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v