Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η Mevaco με μοχλό τις συμβάσεις εξωτερικού

Με την ανάληψη συμβάσεων στους τομείς του περιβάλλοντος και των ΑΠΕ, η εισηγμένη ανέκτησε στο δεύτερο περυσινό εξάμηνο τις απώλειες του πρώτου μισού του έτους και ευελπιστεί φέτος σε βελτίωση αποτελεσμάτων.

Ανακάμπτει η Mevaco με μοχλό τις συμβάσεις εξωτερικού

Με κινητήριο μοχλό την ανάληψη παραγγελιών για προϊόντα που κατευθύνονται στο εξωτερικό, η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco κατάφερε στο δεύτερο μισό του 2018 να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του πρώτου περυσινού εξαμήνου και να ατενίζει σήμερα την τρέχουσα οικονομική χρήση με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το πρώτο μισό του 2018 δεν εξελίχθηκαν καθόλου ικανοποιητικά για την εισηγμένη εταιρεία, καθώς:

α) Η ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας ήταν αναιμική λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των πολύ χαμηλών επενδύσεων που υλοποιούνται στην οικονομία.

β) Ορισμένες εργασίες του εξωτερικού μετατέθηκαν χρονικά, προκαλώντας κενό εργασιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 17,23 εκατ. ευρώ πωλήσεων του 2016, η Mevaco υποχώρησε το 2017 στα 10,6 εκατ. ευρώ και κατά το πρώτο μισό του 2018 είχε καταγράψει πτώση κύκλου εργασιών κατά 32% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 (από 6,89 σε 4,69 εκατ. ευρώ, με προ φόρων ζημία που από τα 543 χιλ. διαμορφώθηκε στα 506 χιλ. ευρώ).

Ωστόσο, η εικόνα στο δεύτερο εξάμηνο βελτιώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών της χρονιάς να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του πρώτου μισού του έτους και να κλείσει πολύ κοντά στα επίπεδα του 2017.

Στην ανοδική αυτή τάση που συνεχίζεται και μέσα στο 2019 συνέβαλαν κυρίως δύο εξελίξεις:

Πρώτον, η ανάληψη σύμβασης παραγωγής και προμήθειας συστημάτων απόσβεσης ήχου στην Αυστραλία (παραγγελία από την εταιρεία NAP Accoustics PTY, ύψους περίπου 4,8 εκατ. ευρώ -7,78 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας- και διάρκειας δώδεκα μηνών) και

δεύτερον, η ανάληψη σειράς παραγγελιών για την κατασκευή συστημάτων φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία κατευθύνονται σε σειρά χωρών της Ευρώπης (η εισηγμένη έχει μακρά εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).

Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως η τρέχουσα οικονομική χρήση θα κινηθεί σαφώς καλύτερα από την περυσινή, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική.

Σύμφωνα επίσης με τους ίδιους κύκλους:

• Οι σχέσεις της εισηγμένης εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες είναι καλές (καθαρός δανεισμός στις 30/6/2018 2,55 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια κατά την ίδια ημερομηνία είχαν διαμορφωθεί στα 23,9 εκατ. ευρώ).

• Η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτημα για επιχορήγηση (συντελεστής 50%) επενδυτικού προγράμματος ύψους 395 χιλ. ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού. Η επένδυση έχει ήδη ξεκινήσει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v