Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πώς υποδέχτηκαν τον πτωτικό Ιανουάριο

Η υποχώρηση της ασφαλιστικής παραγωγής κατά τον πρώτο μήνα του 2019 θεωρείται συγκυριακή, με τους παράγοντες της αγοράς να μη διαφοροποιούν τις προβλέψεις τους για θετικό ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου μέσα στη φετινή χρονιά.

Ασφαλιστικές: Πώς υποδέχτηκαν τον πτωτικό Ιανουάριο

Η πτωτική πορεία της παραγωγής που σημειώθηκε τον Ιανουάριο δεν φαίνεται να ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, οι οποίοι μιλούσαν για φετινή αύξηση της ζήτησης και για κλείσιμο σε ανώτερο επίπεδο από τα 3,92 δισ. ευρώ του 2018. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είχε αναφερθεί σε μια φετινή αύξηση παραγωγής, με ρυθμό υψηλότερο του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, με βάση τη μελέτη της ΕΑΕΕ, η ασφαλιστική παραγωγή του Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,7% σε σχέση με την επίδοση του αντίστοιχου περυσινού μήνα, με τον κλάδο ζωής να παραμένει στάσιμος, τις καλύψεις αστικής ευθύνης οχημάτων να υποχωρούν κατά 2,6% (αποτέλεσμα των περυσινών νέων μειώσεων στα τιμολόγια των εταιρειών) και τον κλάδο υγείας να «τρέχει» με 12,2% (ρυθμός ανόδου χαμηλότερος των προηγούμενων ετών, καθώς φαίνεται πως η ετήσια αύξηση των τιμολογίων βρίσκει περισσότερες αντιστάσεις λόγω της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών).

«Σίγουρα η υποχώρηση της ασφαλιστικής παραγωγής δεν αποτελεί ευχάριστο μήνυμα, ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα για ολόκληρο τον χρόνο», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας:

«Μιλάμε για μια περιορισμένη πτώση και μόνο για τον πρώτο μήνα του έτους. Ας μην ξεχνάμε πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε μουδιασμένα για ολόκληρη την οικονομία. Οι αγορές έπεφταν, το οικονομικό κλίμα βάραινε και η πολιτική αβεβαιότητα για ένα έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων ήταν έντονη. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, η τρέχουσα κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη. Όλα δείχνουν πως δεν θα υπάρξουν έντονοι κραδασμοί στα δημοσιονομικά-οικονομικά της χώρας και πως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές -όποια και αν είναι αυτή- θα αναγκαστεί να ενσκήψει και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας μας.

Όλα αυτά επηρεάζουν τη στάση των πελατών και τη ζήτησή τους για ασφαλιστικά προϊόντα. Το ευχάριστο είναι πως ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύνταξη και την υγεία και ολοένα και περισσότερο την κατατάσσουν ψηλότερα στην ιεράρχηση των δαπανών τους. Το πρόβλημα βέβαια έγκειται στο περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημά τους, το οποίο ωστόσο προβλέπεται να αυξηθεί -έστω και κατά λίγο- μέσα στο 2019. Χαρακτηριστικό πάντως στοιχείο είναι η σημαντική άνοδος που παρουσιάζουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπου περισσότερες επιχειρήσεις παίζουν ενεργότερο ρόλο στους δύο προαναφερθείσες κατηγορίες ασφάλισης των εργαζομένων τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v