Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα πωλητήρια στις λιγνιτικές μονάδες

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, η σχετική τροπολογία στη Βουλή. Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία αποτίμησης και θεσμοθετείται διετής μηχανισμός επιμερισμού κερδών-ζημιών μεταξύ ΔΕΗ και νέων επενδυτών.

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα πωλητήρια στις λιγνιτικές μονάδες

Με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα επισφραγίζεται η συμφωνία με την DG COMP για τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.

Την κατάθεση της τροπολογίας ανήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, για το κλείσιμο της εκκρεμότητας που έχει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Το Eurogroup υπενθυμίζεται ότι συνεδριάζει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου, που είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με την DG COMP κατόπιν της προηγούμενης άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας, μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει το νέο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης:

1. Την καινούργια καταληκτική ημερομηνία για την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία δεν αποκλείεται να ορίζεται πολύ σύντομα, κάποιοι λένε και για την Παρασκευή 8 Μαρτίου ή το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

2. Την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη μεταβίβαση των μετοχών των δύο εταιριών «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» και «Λιγνιτική Μελίτης», κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Μαΐου.

3. Τη διαδικασία της νέας αποτίμησης της αξίας των μονάδων, με ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα διασφαλίζουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

4. Τη θέσπιση αλλαγών, που θα συμπεριληφθούν στα νέα κείμενα των συμβάσεων μεταβίβασης μετοχών, όπως η καθιέρωση διετούς μεταβατικού μηχανισμού για τον επιμερισμό κερδών και ζημιών μεταξύ της ΔEH και του νέου ή των νέων αγοραστών.

Τέλος, δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πηγές, αύριο Πέμπτη 7 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματίσει η δημόσια εταιρεία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανόλης Παναγιωτάκης να κάνει γνωστά και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στο Πεκίνο με Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι φέρονται να προτίθενται να κατέλθουν στον νέο διαγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v