Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αναμένει 3+5 «ενδιαφερόμενους» για τις λιγνιτικές

Οι κοινοπραξίες Sev.En. Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος - CHN Energy θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Εντός διημέρου οι αποφάσεις και για τη Μυτιληναίος. Ποια εκτιμάται ότι είναι τα αουτσάιντερ του διαγωνισμού.

ΔΕΗ: Αναμένει 3+5 «ενδιαφερόμενους» για τις λιγνιτικές

Σχεδόν 48 ώρες απομένουν για τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το στοίχημα της κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της εταιρείας, είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων επενδυτών. Το deadline είναι η 15η Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα και τότε θα είναι γνωστό το εύρος του ενδιαφέροντος.

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με τη συγκεκριμένη υποχρέωση έναντι των δανειστών της και η δημόσια εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, θέλει να αποεπενδύσει για να στραφεί σε άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μανόλης Παναγιωτάκης, η πώληση δεν σημαίνει και τίμημα χαμηλό, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες προσφορές.

Οι δύο λιγνιτικές, κατά τη διοίκηση της επιχείρησης, είναι κερδοφόρες, ωστόσο, όπως σπεύδουν να συμπληρώσουν παράγοντες της αγοράς: «Παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες, οι οποίες αν δεν λυθούν, δεν θα επιτρέψουν στους επενδυτές να δώσουν προσφορές πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα».

Βέβαια, όλα αυτά θα φανούν στο επόμενο δίμηνο.

Για την ώρα, αυτό που προέχει, είναι οι συμμετοχές. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεδομένοι θεωρούνται οι δύο φιναλίστ της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Μυτιληναίος και η κοινοπραξία Sev.En. Energy (Τσεχία) - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αν και πηγές της Μυτιληναίος αναφέρουν πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του διημέρου, εντούτοις η αγορά μάλλον κρίνει ως σίγουρη τη συμμετοχή της εισηγμένης.

Ως προς την κοινοπραξία, πηγές κάνουν γνωστή την εκδήλωση του ενδιαφέροντός τους, υπογραμμίζοντας όμως πως καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια της συμμετοχής τους θα παίξει το SPA.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η κοινοπραξία Όμιλος Κοπελούζου - CHN Energy, η οποία αναμένει με τη σειρά της να ελέγξει τα νέα δεδομένα και φυσικά και το SPA.

Τα ερωτήματα και τα αουτσάιντερ…

Ερώτημα υπάρχει ως προς τη συμμετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στον διαγωνισμό, ακόμη και στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.

Μυστήριο παραμένει και το αν το παρών θα δώσει ξανά η άλλη τσεχική εταιρεία, η κρατική PEH. Ο πρόεδρος της ΔEH Μανόλης Παναγιωτάκης, στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης Τύπου, εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχει η συγκεκριμένη, χωρίς να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις.

Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε επίσης γνωστή και την κρούση του άλλου κινεζικού βιομηχανικού κολοσσού, της CMEC, με την οποία η ΔEH είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας πριν από περίπου δύο χρόνια για το «project Μελίτη».

Στα αουτσάιντερ συγκαταλέγονται επίσης και δύο ακόμη επενδυτές, τους οποίους ανέφερε ο πρόεδρος της ΔEH, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Έκανε λόγο για μία ρωσική ενεργειακή εταιρεία και μία αμερικανική παραγωγό ηλεκτρικού ρεύματος, με τον ιδιοκτήτη να έχει αρμενο-αμερικανική καταγωγή.

Από τα πέντε αουτσάιντερ… μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποιο σινιάλο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v