Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Νέα σελίδα με τζίρο 2 δισ. και 5 επενδυτικές κινήσεις

Επιβεβαίωσε ο Ευ. Μυτιληναίος τις προβλέψεις του Νοεμβρίου για τα οικονομικά μεγέθη του 2019. Ποια είναι τα επενδυτικά βήματα της εισηγμένης. Το φθινόπωρο η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου. Game changer το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

Μυτιληναίος: Νέα σελίδα με τζίρο 2 δισ. και 5 επενδυτικές κινήσεις

Νέα εποχή με αφετηρία τα υψηλά εδραιωμένα οικονομικά αποτελέσματα που έφερε ο εταιρικός μετασχηματισμός ξεκινά για τη Μυτιληναίος.

«The consolidation year is over» (σ.σ. η χρονιά της ενοποίησης τελείωσε), ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης Ευάγγελου Μυτιληναίου, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις του 2018, οι οποίες διατηρήθηκαν στα επίπεδα-ρεκόρ του 2017.

Ο ίδιος έθεσε για φέτος τον πήχη υψηλότερα, όταν κλήθηκε από αναλυτή να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έκανε τον Νοέμβριο του 2018. Οι προβλέψεις θέλουν κύκλο εργασιών στα 2 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. το 2018, και EBITDA στα 400 εκατ. ευρώ έναντι 290 εκατ. τη χρονιά που έφυγε.

Ο ίδιος διέβλεψε επιδόσεις-ρεκόρ και στον κλάδο της Μεταλλουργίας, ο οποίος μάλιστα λόγω της καθετοποιημένης παραγωγής με το εργοστάσιο του «Αλουμινίου» πρόσφερε το 2018 ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων παραγωγών.

Τα πέντε επενδυτικά βήματα

Το πλέον, όμως, σημαντικό γεγονός που επιτρέπει στην εισηγμένη να δρομολογήσει με άνεση τα επενδυτικά της σχέδια είναι οι ενισχυμένες ταμειακές ροές που απέκτησε μετά τη μείωση κατά 177,7 εκατ. ευρώ του καθαρού δανεισμού. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε πέντε κινήσεις:

1. Το φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 665 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση των επενδυτικών αδειοδοτήσεων και η λειτουργία του αναμένεται πριν το τέλος του 2021.

2. Διασφάλιση του χαρτοφυλακίου του φυσικού αερίου με ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση πηγών.

3. Στις πέντε ηπείρους έχει επεκταθεί πλέον η δραστηριότητα των έργων των φωτοβολταϊκών σταθμών, ένας πολλά υποσχόμενος τομέας. Με το πλάνο της Μυτιληναίος να προβλέπει την κατασκευή και την πώληση «πακέτου» έργων και στη συνέχεια την επανεπένδυση για την κατασκευή νέων projects.

4. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΕΠΑΛΜΕ, που μέσω της δραστηριότητάς της, την ανακύκλωση αλουμινίου, θα αυξήσει την παραγωγή της εταιρείας στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

5. Τέλος του 2019 με αρχές του 2020, αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι game changer και η φάση της κατασκευής θα διαρκέσει τρία χρόνια. Η παραγωγή της ελληνικής εταιρείας θα ανέλθει στα 2 εκατ. τόνους.

Η Γκάνα και η Λιβύη

Στις ερωτήσεις των αναλυτών συμπεριλαμβανόταν και η πορεία των μεγάλων projects της εταιρείας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε Γκάνα και Λιβύη. Το πρώτο συγκρότημα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2019 και το δεύτερο αναμένεται στα μέσα της χρονιάς. Τα δύο projects, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολ., θα έχουν ολοκληρωθεί το 2021.

Οι λιγνιτικές της ΔΕH

Οι αναλυτές κάλεσαν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να σχολιάσει για τη συμμετοχή της εταιρείας στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ και ζήτησαν και τις εκτιμήσεις για την έκβασή του.

Ο κ. Μυτιληναίος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και καμία πρόβλεψη, πριν ο ίδιος να δει το SPA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v