Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ερχονται κέρδη από πωλήσεις ακινήτων

Η τράπεζα συμφώνησε την πώληση της Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ι έναντι 93,5 εκατ. ευρώ. Στα 13 εκατ. ευρώ το κεφαλαιακό κέρδος. Ετοιμάζεται η πώληση τμήματος του South Polis, που αποτιμάται στα βιβλία της μόλις 21,78 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank: Ερχονται κέρδη από πωλήσεις ακινήτων

Ικανοποιητικά κέρδη από πωλήσεις ανακτηθέντων ακινήτων αναμένεται να εγγράψει φέτος η Alpha Bank, συνέπεια της συντηρητικής πολιτικής την οποία ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, εγγράφοντας ζημίες από την αποτίμησή τους στη λογιστική αξία.

Πριν από ένα περίπου μήνα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός (project Altion) για την πώληση του 100% της Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ι. Προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε εταιρεία συμφερόντων της BrookLaneCapital. Η δεσμευτική συμφωνία, μεταξύ τράπεζας και Brook Lane,υπογράφηκε στις 8 Μαρτίου και προβλέπει τίμημα 95,3 εκατ. ευρώ για την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας.

Η Alpha είχε αποτιμήσει την παραπάνω θυγατρική της στις 31/12//2018 στη χαµηλότερη τιµή, µεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας, µείον τα έξοδα πώλησης. Η λογιστική αξία της συµµετοχής ανήλθε σε εταιρικό επίπεδο στα 22,2 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου περίπου στα 82 εκατ. ευρώ. Επομένως με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 13 εκατ. ευρώ.

H προς πώληση εταιρεία ελέγχει πέντε ακίνητα εισοδήματος.Πρόκειται κυρίως για κτίρια γραφείων, τα οποία είναι μισθωμένα από θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων (Vodafone, Samsung, AXA, Porsche) και βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους (Λ. Κηφισίας, Λ. Κηφισού, Μιχαλακοπούλου).

Η Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ι «κουβαλά» από τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις φορολογικές ζημίες, εξέλιξη που επιτρέπει στο νέο ιδιοκτήτη, Mavani Holdings (σ.σ. εταιρεία συμφερόντων της Brook Lane) να συμψηφίζει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις με φόρο εισοδήματος.

Επιπρόσθετα, το μείγμα των μισθώσεών της ενέχει σειρά πλεονεκτημάτων. Μακροχρόνιες μισθώσεις, όπως της Vodafone, επιτρέπουν στον αγοραστή να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κάλυψη του τιμήματος με καλούς όρους, ενώ άλλες μισθώσεις λήγουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των ετήσιων προσόδων.

Προς πώληση τμήμα του εμπορικού κέντρου South Polis

Η Αlpha Βank έχει κατατάξει στα κατεχόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία και τη θυγατρική της ΑΕΠ Αττικής ΙΙ A.E, η οποία ελέγχει τμήματα του εμπορικού κέντρου South Polis καθώς και το οικόπεδο πάνω στο οποίο έχει ανεγερθεί το συγκρότημα εμπορικών χρήσεων.

Η τράπεζα είχε συμφωνήσει, το 2017, με ενδιαφερόμενο επενδυτή, την πώληση της εταιρείας και μάλιστα είχαν συγκεκριμενοποιηθεί οι όροι πώλησης, εντός του 2018, όμως η συναλλαγή ματαιώθηκε.

Είχε προηγηθεί η αποτίμηση της ΑΕΠ Αττικής ΙΙ στη χαμηλότερη τιμή, μεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας, με την Αlpha Βank να εγγράφει στη χρήση του 2017 ζημία 17,12 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία της συμμετοχής, μετά την προαναφερθείσα αποτίμηση, ανέρχεται σε 21,78 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΠ Αττικής ΙΙ έχει στην κατοχή της οικόπεδο συνολικής έκτασης 16,8 στρεμμάτων, πάνω στο οποίο έχει ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο South Polis (σ.σ. ιδιοκτησίας κάποτε της Βωβός).

Επιπρόσθετα, κατέχει κτίριο εντός του παραπάνω οικοπέδου επιφάνειας 14.573 τ.μ. και 738 θέσεις στάθμευσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης από την Alpha Leasing και υπομισθώνεται στις εταιρείες Village Roadshow Ελλάς, Jumbo και Βρεττάκος BP - Κεχαγιόγλου.

Τέλος, κατέχει οριζόντια ιδιοκτησία στο ίδιο συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας 910 τ.μ., η οποία είναι μισθωμένη στις Arrow Shipping Hellas και D.V.B Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v