Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλίμα στο Roadshow της Alpha Bank στο Λονδίνο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου συναντήθηκαν με πάνω από 20 επενδυτικούς οίκους. Ποια είναι τα «δυνατά χαρτιά» της τράπεζας. Πού επικεντρώθηκαν οι επενδυτές.

Θετικό κλίμα στο Roadshow της Alpha Bank στο Λονδίνο

Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η Διοίκηση της Alpha Bank, στο πλαίσιο του Roadshow που ολοκληρώθηκε χθες στο Λονδίνο.

Μετά από μία κακή χρονιά με τον δείκτη FTSE/Athex Banks να υποχωρεί κατά 50% το 2018, ισχυρά επενδυτικά ονόματα θεωρούν πως το 2019 ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς φέτος η Ελληνική Οικονομία ανακάμπτει, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται μετά από μία πτωτική δεκαετία και η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα ενισχύεται, με τις τιμές τους να καταγράφουν σημαντική άνοδο τους τελευταίους 3 μήνες.

Στο πλαίσιο του Roadshow, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Βank Βασίλης Ψάλτης (φωτ.) και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου συναντήθηκαν με πάνω από 20 επενδυτικούς οίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους διακρίνονται για τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα των χαρτοφυλακίων τους.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πλάνο της τράπεζας για μείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. το 2019 και κατά 14,3 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2021, στις δυνατότητες για περαιτέρω επιτάχυνση στην εφαρμογή του, καθώς και στις σχεδιαζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs, συνολικού ύψους 4,6 δισ., τους επόμενες 12 μήνες.

Επίσης, ενδιαφέρον υπήρξε για τα σχέδια ανάπτυξης της τράπεζας από τη νέα διοίκηση, τη δυνατότητα επέκτασης του «καλού» δανειακού χαρτοφυλακίου ‐θετικά σχόλια απέσπασε η πρόθεση για αύξηση των νέων εκταμιεύσεων το 2019 σε 3,5 δισ. από 3 δισ. το 2018 (2,1 δισ. το 2017)‐ καθώς και για τις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα των τραπεζικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στην εξυγίανση του ισολογισμού της έως σήμερα και αναγνωρίζουν τη δυνατότητα για ταχύτερη μείωση των NPEs που έχει η Αlpha Βank, παράλληλα με την ωρίμανση των προτάσεων των ΤΧΣ και ΤτΕ καθώς και την πρόσφατη οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Τα χαρακτηριστικά της Αlpha Βank που ελκύουν τους ξένους θεσμικούς είναι: τα υψηλά της εποπτικά κεφάλαια, 8,3 δισ., τα μεγαλύτερα στον κλάδο με διαφορά, η παραδοσιακά συντηρητική προσέγγιση της τράπεζας στον υπολογισμό του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού, με αποτέλεσμα η Αlpha Βank να διαθέτει πέραν των προβλέψεών της επιπλέον απόθεμα κεφαλαίων για τα NPEs, περί τα 2 δισ., που της προσδίδει ευελιξία στην αποδέσμευση των NPE χαρτοφυλακίων από το ενεργητικό της και τέλος, η ισχυρή προ‐προβλέψεων κερδοφορία, η οποία για το 2018 ανήλθε στα 1,4 δισ., ενισχυμένη από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v