Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» για το φιλόδοξο σχέδιο της Eurobank

Εγκρίθηκε από τις έκτακτες ΓΣ των δύο εταιρειών το σχέδιο συγχώνευσης. Στόχος η μείωση των NPEs κατά 10,1 δισ. φέτος. Τι δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας.

«Πράσινο φως» για το φιλόδοξο σχέδιο της Eurobank

«Ναι», όπως αναμενόταν, είπαν οι Εκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων Eurobank και Grivalia για την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού ομίλου και την επιτάχυνση της μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Ειδικότερα, το σώμα των μετόχων της Eurobank ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης καθώς και την εκλογή του κυρίου Νίκου Μπέρτσου ως μη εκτελεστικού μέλους στο ΔΣ της τράπεζας, με αύξηση των μελών από 12 σε 13. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας (φωτό) ανέλυσε στους μετόχους τους τρεις πυλώνες που εξυπηρετεί το σχέδιο που ανακοίνωσαν Eurobank και Grivalia στις 26 Νοεμβρίου 2018.

Η απορρόφηση της Grivalia, σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, θα προσδώσει στο νέο όμιλο την απαραίτητη κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να προχωρήσει στην ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του (NPEs).

Μόνο για φέτος, ο στόχος είναι το απόθεμα των NPEs να μειωθεί κατά 10,1 δισ. ευρώ, ώστε στο τέλος της χρονιάς να διαμορφωθούν ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων, στο 16% από περίπου 37% σήμερα.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση από την απορρόφηση της Grivalia καθώς και από την πώληση της FPS θα επιτρέψει στην τράπεζα να πάρει ζημία μεταξύ 1,1 και 1,4 δισ. από τις δύο τιτλοποιήσεις κόκκινων στεγαστικών δανείων (project Pillar) και καταγγελμένων ή σε βαθιά καθυστέρηση εταιρικών και επαγγελματικών δανείων (project Cairo) που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά. 

Εφόσον επιτευχθεί ο φιλόδοξος φετινός στόχος, τα NPEs προβλέπεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλάνο που κατέθεσε στον SSM η τράπεζα, στο 8,8% του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2021. 

Η Eurobank πέτυχε την προηγούμενη διετία να μειώσει τα NPEs κατά 9% και να βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο συγκριτικά σημείο της αγοράς, πρέπει όμως να βιαστούμε για να επιστρέψουμε στην τραπεζική κανονικότητα, τόνισε ο κ. Καραβίας. 

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά στον παρεπόμενο εταιρικό μετασχηματισμό του νέου ομίλου, που θα έχει πλέον δύο διακριτά business units (νέα Eurobank και SPVs τα οποία θα κατέχουν τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων). 

Συνοψίζοντας, ο Φ. Καραβίας τόνισε ότι η συγχώνευση είναι αμοιβαία επωφελής καθώς, αφενός, επιτρέπει την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας και την επαναφορά της στην κανονικότητα, αφετέρου, συμβάλλει θετικά και στα αποτελέσματα, καθώς θα προσθέσει 60 εκατ. ευρώ στα προ φόρων κέρδη, οδηγώντας την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) σε επίπεδα άνω του 10% από τη χρήση του 2020. 

Η διοίκηση της Grivalia επεσήμανε τις σημαντικές αποδόσεις που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται από τη συγχώνευση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v