Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Elliott και Centerbridge εναντίον Fortress

Κατατέθηκαν τουλάχιστον δύο δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο με «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ 20% με 25% του οφειλόμενου κεφαλαίου τα προσφερόμενα τιμήματα. Γιατί υπολείπονται των περσινών ομοειδών συναλλαγών.

ΕΤΕ: Elliott και Centerbridge εναντίον Fortress

Τουλάχιστον δύο δεσμευτικές προσφορές, με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και τρίτη, κατατέθηκαν στην Εθνική για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων (project Symbol), τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν η Fortress και η κοινοπραξία Centerbridge – Elliott. Οι δύο τελευταίες είχαν καταθέσει χωριστές μη δεσμευτικές προσφορές βάσει των οποίων είχαν περάσει αμφότερες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσφορά κατατέθηκε και από την Ellington Management.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για προσφερόμενα τιμήματα, που αντιστοιχούν μεταξύ 20% με 25% του οφειλόμενου κεφαλαίου (0,95 δισ. ευρώ), επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα που έκλεισαν πέρσι οι πωλήσεις ομοειδών χαρτοφυλακίων (Amoeba, Jupiter).

Στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι αν υπάρχει συγκράτηση στους οικονομικούς όρους των προσφορών αυτή οφείλεται στην προεκλογική περίοδο, που αυξάνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Η αγορά έχει διαφορετική οπτική και αποδίδει τυχόν χαμηλότερο τίμημα για το Symbol, σε σχέση με τα Amoeba (Πειραιώς) και Jupiter (Alpha Bank), αφενός στα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου και αφετέρου στο χρονισμό του διαγωνισμού.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο της Εθνικής περιλαμβάνει περίπου 13.000 δάνεια – καταγγελμένα στην πλειονότητά τους- δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί πλήθους ακινήτων ( περίπου 7.900). Πρόκειται για ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο με χιλιάδες εξασφαλίσεις, που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και σημαντική τεχνογνωσία.

Επιπρόσθετα, ο διαγωνισμός «ωρίμασε» σε μια περίοδο που όσοι πήραν ενυπόθηκα δάνεια (Bain, Apollo) απέχουν από τη διεκδίκηση νέων projects, ως ότου δρομολογήσουν συνθήκες αποτελεσματικής διαχείρισης.

Την ίδια περίοδο τρέχουν mega-deals για ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των NPEs Eurobank και Πειραιώς, τα οποία μονοπωλούν το ενδιαφέρον μεγάλων private equity funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v