Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη και... φαρμακερή για το master plan του ΟΛΠ

Μετά την ΕΣΑΛ και το ΚΑΣ, το επενδυτικό σχέδιο της κινεζικής Cosco θα συζητηθεί σήμερα και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Στο επίκεντρο η ανάπτυξη των τριών ξενοδοχείων στην Παγόδα και στις δύο αποθήκες του λιμανιού.

Τρίτη και... φαρμακερή για το master plan του ΟΛΠ

Το τρίτο και φαρμακερό χτύπημα αναμένεται να δεχθεί σήμερα το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, ύψους 612 εκατ. ευρώ, καθώς το Master Plan του οργανισμού εξετάζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) του υπουργείου Πολιτισμού.

Η σημερινή συνεδρίαση του Κ.Σ.Ν.Μ. έρχεται μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), με τις οποίες δεν εγκρίθηκε τμήμα του επενδυτικού σχεδίου των Κινέζων στον Πειραιά και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που ζήτησε σειρά αλλαγών.

Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μια έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και με την παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας, προκειμένου να βρεθούν λύσεις ώστε να κατέβουν και οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Κατά πληροφορίες, δρομολογείται νέα συνεδρίαση της ΕΣΑΛ εντός των προσεχών εβδομάδων, μετά και τις αυριανές αποφάσεις, ώστε το επενδυτικό σχέδιο να εγκριθεί, καθώς ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις που επισημαίνει με κάθε ευκαιρία η κινεζική πλευρά. Μάλιστα, για να τονίσει τη σημασία που αποδίδει στην ανάπτυξη του Πειραιά η διοίκηση του OΛΠ ξενάγησε προ ημερών 36 διπλωμάτες από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η «έγκριση ή μη της μελέτης του Αναπτυξιακού Σχεδίου (Master Plan) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., που αφορά στα έργα στον Λιμένα Πειραιά, του Δήμου Πειραιά, Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Περιφέρειας Αττικής» είναι το πέμπτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Κ.Σ.Ν.Μ. Η ΕΣΑΛ παρέπεμψε στο Κ.Σ.Ν.Μ. προς έγκριση δύο επενδύσεις του Master Plan για την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.

Πρώτον, το σχέδιο για την ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας και τη μετατροπή του σε Ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΕΣΑΛ, «προκειμένου να εγκριθεί η εν λόγω πρόταση, είναι κατά το νόμο απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί η έγκριση της αλλαγής της χρήσης του κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από σχετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), δεδομένου ότι πρόκειται για χαρακτηρισμένο μνημείο. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι ενδεχόμενη έγκριση δεν μπορεί να αφορά ανακατασκευή παρά μόνο μετατροπή, καθώς πρόκειται για χαρακτηρισμένο μνημείο».

Δεύτερον, το σχέδιο μετατροπής των δύο υφιστάμενων αποθηκών σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΣΑΛ, η Επιτροπή «δεν έχει αντίρρηση για τη μετατροπή των δύο υφιστάμενων αποθηκών σε ξενοδοχεία 4* και 5*, με την προϋπόθεση έγκρισης της χρήσης και των αντίστοιχων μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ. Σε περίπτωση κατεδάφισής τους, θα τηρηθούν οι ισχύοντες όροι δόμησης κατά τον χρόνο της ανοικοδόμησης».

Στην ίδια απόφαση της ΕΣΑΛ επισημαίνονταν πως όλες οι Υποχρεωτικές και Πρόσθετες επενδύσεις του OΛΠ θα προχωρήσουν «υπό την προϋπόθεση: (α) υποβολής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και έγκρισης αυτής σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία και (β) της έγκρισής τους από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων Κεντρικών Συμβουλίων».

Οι συνολικές επενδύσεις του OΛΠ, με βάση το Master Plan, ανέρχονται σε 612 εκατ. ευρώ. Τα 293,7 εκατ. ευρώ αφορούν τις λεγόμενες Υποχρεωτικές Επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021 (πράγμα δύσκολο…) προκειμένου να μεταβιβαστεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16% των μετοχών του OΛΠ, πέραν του 51% που απέκτησε τον Αύγουστο του 2016 έναντι 293,7 εκατ. ευρώ.

Για την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού, του 16%, έχουν μάλιστα κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) 88 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει το δημόσιο πριν «κλείσει» η μεταβίβαση. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 16%, πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις των 293,7 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 68 εκατ. που αφορούν την αγορά νέας μεγάλης πλωτής δεξαμενής, επισκευές στις σταθερές δεξαμενές, μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό, τον νέο προβλήτα πετρελαιοειδών και μελέτες.

Ο κινεζικός όμιλος έχει προσθέσει στο επενδυτικό πρόγραμμα και Πρόσθετες Επενδύσεις 318 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση του OΛΠ να επισημαίνει πως το Master Plan, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, είναι ενιαίο και δεν μπορεί να τεμαχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v