Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Νέο κίνητρο για την πώληση των λιγνιτικών

Συμφωνία με την ιδιοκτησία των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Στα 16,5 ευρώ ανά τόνο ο εφοδιασμός της Μελίτης με λιγνίτη την πενταετία 2020-2024. Κερδοφόρες οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, υποστηρίζει η εταιρεία.

ΔΕΗ: Νέο κίνητρο για την πώληση των λιγνιτικών

Άλλο ένα εμπόδιο ώστε να καταστούν ελκυστικές οι πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ξεπεράστηκε.

Ο λόγος για το υψηλό κόστος εφοδιασμού με λιγνίτη της «Μελίτης» από το ορυχείο της Αχλάδας.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της δημόσιας επιχείρησης επιτεύχθηκε σήμερα συμφωνία με τη «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», ώστε η τιμή εφοδιασμού να διαμορφωθεί στα 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία 2020-2024. Η συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναρτηθεί στο VDR για την ενημέρωση των επενδυτών.

Όπως τονίζεται σχετικώς από τις ίδιες πηγές, «με αυτή τη συμφωνία αίρεται μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα στην προοπτική της αποεπένδυσης. Απομένει το θέμα των ΑΔΙ (μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών μονάδων)». Ως προς το τελευταίο θέμα, αξίζει να τονιστεί ότι θα πρέπει να εγκρίνει τη χορήγησή τους η Ευρ. Επιτροπή.

Τα ίδια στελέχη της ΔEH υποστηρίζουν ότι «μετά από αυτή την εξέλιξη και η Μελίτη καθίσταται κερδοφόρα -όπως κερδοφόρα είναι ήδη η Μεγαλόπολη- και έτσι δεν απαιτείται risk sharing». Με πιο απλά λόγια, το αίτημα μερίδας υποψήφιων επενδυτών για την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών μεταξύ της ΔEH και των νέων ιδιοκτητών των μονάδων δεν θα ικανοποιηθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v