Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Τα… άλλαξε όλα στη διαχείριση ακινήτων

Υπό ενιαίο πυλώνα οι κτηματικές εταιρείες του ομίλου. Στην AREM-I η διαχείριση του συνόλου των ανακτηθέντων από πλειστηριασμούς ακινήτων. Ο ρόλος της και το ταμείο των 340 εκατ. ευρώ. Ποιοι είναι οι στόχοι των αλλαγών.

Alpha Bank: Τα… άλλαξε όλα στη διαχείριση ακινήτων

Μια νέα οργανωτική δομή για τη διαχείριση των ακινήτων, που περιέρχονται στην ιδιοκτησία της τράπεζας ή των θυγατρικών της (π.χ. Alpha Leasing), ως αποτέλεσμα πλειστηριασμών ή οριστικών διακανονισμών για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs), υιοθέτησε ο όμιλος Alpha Bank.

Υπό την πρόκληση να διαχειριστεί ένα σημαντικό όγκο ανακτηθέντων ακινήτων, η αξία των οποίων έφθασε στο τέλος του 2018 στα 266 εκατ. ευρώ, η Alpha Βank τα… άλλαξε όλα όσον αφορά στην εκπόνηση και την υλοποίηση στρατηγικής για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ισολογισμού της. Στόχος της τράπεζας είναι η απόκτηση μιας πιο ευέλικτης και αποτελεσματικής δομής για το σύνολο των μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018, η τράπεζα συνέστησε δύο νέες επιτροπές, που θα αποφασίζουν τη στρατηγική και θα εποπτεύουν την υλοποίησή της για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της εταιρικής δομής, ομαδοποίησε τις κτηματικές εταιρείες του ομίλου σε ένα business unit.

Στον σχετικό πυλώνα εντάχθηκαν η Emporiki Ventures Capital Emerging Markets Ltd, η ΑΕΠ Αττικής Α.Ε. και η ΑΕΠ Αττικής ΙΙ Α.Ε., συνολικής λογιστικής αξίας 40,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών η ΑΕΠ Αττικής ΙΙ ταξινομήθηκε στα κατεχόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, μετέφερε τη διαχείριση των ανακτηθέντων ακινήτων στην Alpha Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων, με τον διακριτικό τίτλο «AREM-I».

Πρόκειται για την πρώην Ιονική Συμμετοχών ΑΕ, η οποία όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων μετονομάστηκε σε Alpha Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων, αποκτώντας επιτελικό ρόλο στη διαχείριση των ακινήτων, τα οποία περιέρχονται στην ιδιοκτησία της τράπεζας.

Η αλλαγή της επωνυμίας και η τροποποίηση σκοπού της Ιονικής Συμμετοχών αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το νέο καταστατικό της, η εταιρεία θα παρέχει πλέον τις εξής υπηρεσίες: α) ενεργή διαχείριση των ακινήτων, που περιέρχονται στον όμιλο Alpha, β) αξιολόγηση ακινήτων, τα οποία εξετάζεται να ανακτηθούν, στο πλαίσιο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο ρόλος και το ταμείο της AREM-I

Όταν ο όµιλος αποκτά την κυριότητα ακινήτων στο πλαίσιο διαχειρίσεως των NPEs, η AREM-I θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της διαδικασίας ανάκτησης (asset on-boarding) και εν συνεχεία θα καθορίζει τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης για κάθε ανακτηθέν ακίνητο. Αφού καθορισθεί η στρατηγική, θα αναθέτει τη διαχείριση σε τρίτη εταιρεία, είτε εντός ομίλου είτε σε συνεργαζόμενους με την Αlpha Βank παρόχους.

Τέλος, θα εποπτεύει και θα συντονίζει τα συνεργαζόμενα κανάλια διαχείρισης, όσον αφορά στην υλοποίηση των καθορισµένων στρατηγικών και στην προώθηση/πώληση των ανακτηθέντων ακινήτων, ενώ θα παρακολουθεί τις αποδόσεις του κάθε συνεργαζόμενου παρόχου, µε βάση καθορισμένους δείκτες (ΚPIs).

Η πρώην Ιονική Συμμετοχών έκλεισε τη χρήση 2017 με κέρδη προ φόρων 2,1 εκατ. ευρώ (3,9 εκατ. ευρώ το 2016), ενώ στο τέλος της ίδιας χρήσης είχε ταμειακά διαθέσιμα 341 εκατ. ευρώ. Το πώς θα χρησιμοποιήσει το ισχυρό της ταμείο στο νέο της ρόλο δεν έχει προς το παρόν διευκρινισθεί.

Θα μπορούσε για παράδειγμα η ρευστότητα να χρησιμοποιηθεί για αγορά ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την Alpha Βank, εφόσον δεν εμφανίζεται άλλος ενδιαφερόμενος, ή για την απόκτηση εταιρειών του ομίλου που κατέχουν ανακτηθέντα ακίνητα (π.χ. ΑΕΠ) και οι οποίες εν συνεχεία θα πωληθούν.

Εντός του 2018, πάντως, η εταιρεία αγόρασε από άλλη θυγατρική της Alpha Βank το 1,7% της Alpha Αστικά Ακίνητα, διευρύνοντας το ποσοστό της στο 3,4%. Το τίμημα ανήλθε σε 1,45 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v