Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Πετρόπουλος: Ψάχνει μεγάλο deal στην Ελλάδα

Η συνεργασία με την κινεζική BYD, η στροφή προς «οικολογικά προϊόντα» και η ΑΜΚ με «εξαγοράσιμες» μετοχές. Ιστορική αποχώρηση του βασικού μετόχου κ. Γ. Πετρόπουλου.

Π. Πετρόπουλος: Ψάχνει μεγάλο deal στην Ελλάδα

«Για το 2019 και το 2020 βλέπουμε για την εταιρεία μας πολύ σταθερά βήματα ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν έχουμε σημαντικές εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την προσθήκη νέων προϊόντων. Ωστόσο, ίσως προστεθεί και κάτι μεγάλο».

Αυτά δήλωσε ο Μιχάλης Μιχαλούτσος, πρόεδρος της Π. Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας, επιβεβαιώνοντας τον πάγιο στόχο για απόκτηση μεγάλων ομίλων του εσωτερικού (ιδίως αυτών με μεγάλη δανειακή έκθεση).

Πέραν αυτού, η διοίκηση της Π. Πετρόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

• Στην ικανοποίησή της για τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα (στο +10% η αγορά, στο +28,5% οι πωλήσεις με διεύρυνση μεριδίων σε όλες τις επιμέρους αγορές).

• Στην ένταξη στο προϊοντικό μείγμα των μηχανημάτων Kubota (γεωργικοί και βιομηχανικοί ελκυστήρες, συστήματα ύδρευσης και επεξεργασίας νερού).

• Στην επένδυση που έγινε στα ακίνητα της εταιρείας, προκειμένου να φιλοξενήσουν από τον Μάιο τα γραφεία της επιχειρηματικής μονάδας Jaguar-Land Rover που σήμερα εδρεύει στα Γλυκά Νερά.

• Στη συνεργασία με την κινεζική BYD, με αντικείμενο την αντιπροσώπευση των ηλεκτρικών της λεωφορείων στην Ελλάδα. Η εταιρεία βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον τη διεθνή έμφαση για την προστασία του περιβάλλοντος και προσαρμόζει σχετικά την προϊοντική της γκάμα. Πέρα από τη συνεργασία με την BYD, η Πετρόπουλος διαθέτει ήδη στην Ελλάδα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δραστηριοποιείται στον εξοπλισμό μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο.

• Στην ύπαρξη κάποιων συνεργασιών που αποφέρουν πωλήσεις στο εξωτερικό (Κύπρος, Βαλκάνια). «Ιχνηλατούμε τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, πλην όμως τα βήματά μας επιθυμούμε να είναι σταθερά και ασφαλή για τους μετόχους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Στην επιλογή για μη διανομή μερίσματος, η οποία αποφασίστηκε για τρεις λόγους: α) Επιθυμία για ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση σε περιόδους αστάθειας, β) Δυνατότητα εκμετάλλευσης μεγάλων ευκαιριών που ενδεχομένως να προκύψουν στην αγορά, γ) Σημαντική φορολόγηση των μερισμάτων.

• Στην απουσία ανάγκης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα προκύψει «αν γίνει κάτι το συνταρακτικό» (στο μέτωπο των εξαγορών).

Π. Πετρόπουλος χωρίς… Πετρόπουλους

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση σηματοδότησε την αποχώρηση και του δεύτερου βασικού μετόχου της εισηγμένης από την εταιρεία. Ειδικότερα, μετά την προ ετών αποχώρηση του κ. Κων/νου Πετρόπουλου (αντικαταστάθηκε στην προεδρία του ΔΣ από το παλαιό στέλεχος της εισηγμένης κ. Μιχάλη Μιχαλούτσο), χθες παραιτήθηκε και ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος, μετά από 49 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία.

Αντικαταστάτης του κ. Γ. Πετρόπουλου στη θέση του CEO είναι ο κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εντάχθηκε στον όμιλο το 2010, όταν η εισηγμένη είχε εξαγοράσει τον κλάδο λιπαντικών της Shell.

Οι αδελφοί Πετρόπουλοι επανέλαβαν χθες ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και χωρίς την παρουσία των βασικών της μετόχων και πως το ποσοστό τους (γύρω στο 51%) θα κληρονομηθεί μελλοντικά σε φιλανθρωπικό ταμείο που θα έχει έδρα την Ολλανδία και κύριο σκοπό τη μόρφωση των νέων.

ΑΜΚ με «εξαγοράσιμες» μετοχές

Το καταστατικό μπορεί να ορίζει ότι οι προνομιούχες μετοχές παρέχουν σταθερό μέρισμα ή ότι συμμετέχουν εν μέρει μόνο στα κέρδη της εταιρείας. Χορήγηση άλλων προνομίων περιουσιακής φύσης, συμπεριλαμβανομένης της απόληψης ορισμένου τόκου ή της συμμετοχής, κατά προτεραιότητα, σε κέρδη από ορισμένη εταιρική δραστηριότητα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο καταστατικό, δεν αποκλείεται.

Το καταστατικό, ομοίως, μπορεί να ορίζει ότι η απόληψη ορισμένου τόκου μπορεί να γίνει, με την προϋπόθεση ότι οι προνομιούχες μετοχές δεν θα συμμετέχουν στα κέρδη της εταιρείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που καθορίζεται κατά την έκδοσή τους. Τα δικαιώματα που παρέχουν οι προνομιούχες μετοχές υπόκεινται στους περιορισμούς του άρθρου 159.

Προνομιούχες μετοχές της ίδιας σειράς έκδοσης παρέχουν τα ίδια δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v