Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τι «κρύβει» το πλάνο μετασχηματισμού

Οι κινήσεις για ενίσχυση της διαφάνειας στις επιτροπές με αιχμή τη διαχείριση κινδύνου. Στροφή στην εκταμίευση νέων δανείων με στόχο την αύξηση των εσόδων αλλά και στη μείωση του κόστους. Σταδιακή αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης στελεχών και προσωπικού.

ΕΤΕ: Τι «κρύβει» το πλάνο μετασχηματισμού

Σε τρία σημαντικά μέτωπα -πλην αυτού της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs - επιχειρεί να δράσει το 3ετές πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας το οποίο θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση στο investment day της Πέμπτης 16 Μαίου στο Λονδίνο.

Το πρώτο μέτωπο αφορά στο αναπτυξιακό πρόσημο με στόχο την αύξηση των οργανικών εσόδων που θα επιδιώξει να αναγάγει σε προτεραιότητα η Εθνική, το δεύτερο – που ήδη ανοίγει σήμερα με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – αφορά στην περαιτέρω μείωση του κόστους (σ.σ. και με συρρίκνωση των καταστημάτων) αλλά και τις επερχόμενες δομικές αλλαγές στην αξιολόγηση του προσωπικού όσον αφορά τις αμοιβές, τις προαγωγές, αλλά και τις προσλήψεις. Το τρίτο μέτωπο του μετασχηματισμού αφορά στην ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας – στο πλαίσιο της εσωτερικής διακυβέρνησης – και της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων.

Σε ό,τι αφορά την μείωση των NPEs τις επόμενες ώρες αναμένεται – εκτός απρόοπτου – να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του πακέτου Symbol (σ.σ. 800 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις).

Νέες χορηγήσεις

Με δεδομένο το πρόβλημα αύξησης των εσόδων που αντιμετωπίζει το σύνολο των ελληνικών τραπεζών , λόγω έλλειψης νέων δανείων, η διοίκηση της Eθνικής Τράπεζας αναμένεται εφεξής να δώσει ιδιαίτερο βάρος στις εκταμιεύσεις νέων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι φέτος οι νέες χορηγήσεις να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ. Στην Εθνική θεωρούν ότι η τράπεζα διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα και μπορεί να κάνει – σε σχέση με τον ανταγωνισμό – την διαφορά καθώς δεν ζορίζεται ιδιαίτερα από το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Μείωση κόστους/ψηφιακή αλλαγή

Στο μέτωπο της μείωσης του κόστους οι κινήσεις που δρομολογούνται στηρίζονται στην αποχώρηση 1.900 εργαζομένων εντός της επόμενης διετίας αλλά και στον περιορισμό κατά επιπλέον 150 καταστημάτων του δικτύου της τράπεζας. Και οι δύο αυτές κινήσεις έχουν μπει στις ράγες, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο 3ετές πλάνο μετασχηματισμού θα περιγράφεται η νέα στρατηγική που θα ακολουθηθεί στις βασικές πτυχές του κανονισμού που διέπει τους τρόπους αξιολόγησης των αμοιβών, των προαγωγών αλλά και των προσλήψεων που γίνονται στις διευθύνσεις της τράπεζας.

Η νέα στρατηγική αποσκοπεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενίσχυση της αξιοκρατίας λαμβάνοντας υπόψιν μια σειρά από παραμέτρους μεταξύ των οποίων και ο δείκτης αποδοτικότητας. Συνδυαστικά με τις παραπάνω δράσεις, στην μείωση του κόστους με αναπτυξιακό όμως χαρακτήρα, θα συμβάλει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας, ο οποίος θα δώσει στον πελάτη νέα κανάλια εξυπηρέτησης χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του στο κατάστημα.

Διαφάνεια/διαχείριση κινδύνων

Στο 3ετές πλάνο θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλες τις επιτροπές της τράπεζας, κυρίως στη διαχείριση κινδύνου. Η επιδίωξη της βελτίωσης του compliance (συμμόρφωσης) στοχεύει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον καλύτερο έλεγχο των διευθύνσεων της τράπεζας, την ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας σε όλο τον οργανισμό και στην καλύτερη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου με αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Οι στόχοι μείωσης των NPEs

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας κατά 11,5 δισ. ευρώ από φέτος έως το τέλος του 2021 αναμένεται να προέλθει: Κατά 5,8 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις, 1,9 δισ. ευρώ από τους πλειστηριασμούς και εν γένει τις ρευστοποιήσεις, 2,8 δισ. ευρώ από την ανάκτηση οφειλών και τις ρυθμίσεις που δίνει η τράπεζα και στηρίζονται σε άφεση χρέους και 900 εκατ. ευρώ από τις διαγραφές κόκκινων δανείων.

Για το 2019 η τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει τα NPEs κατά 4,5 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις που ετοιμάζει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πώληση του Symbol ενώ σχεδιάζεται η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες) και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί το δεύτερο 3μηνο του 2019. Τέλος, η τράπεζα ετοιμάζει ένα ακόμη πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (με εξασφαλίσεις), η πώληση του οποίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2ου εξαμήνου του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v