Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αύξηση παραγωγής, εκτίναξη κερδών στο Q1

Τι δήλωσε η διοίκηση της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας, στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Στο +9,75% η παραγωγή του τετραμήνου, υπερδιπλάσια τα κέρδη του α' τριμήνου. Δηλώσεις από τον πρόεδρο και τον CEO της εισηγμένης.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αύξηση παραγωγής, εκτίναξη κερδών στο Q1

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν φέτος τα μεγέθη της Ευρωπαϊκής Πίστης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας Χρήστο Γεωργακόπουλο να δηλώνει στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ότι:

• Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019, η ασφαλιστική παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,75%.

• Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η κερδοφορία υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 1,9 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

• Και τέλος, τα ίδια κεφάλαια ανέβηκαν μέσα σε τρεις μήνες, από τα 116,5 της 31ης/12/2018 κοντά στα 125 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου (συνετέλεσαν η κερδοφορία, αλλά και η ανατίμηση των ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας).

Ο κ. Γεωργακόπουλος επίσης αναφέρθηκε στις ανοδικές προοπτικές επιδόσεων που περιλαμβάνονται στο business plan της Ευρωπαϊκής Πίστης, με βάση το οποίο η παραγωγή από τα 191 εκατ. του 2018 προβλέπεται στα 214 εκατ. φέτος, στα 230 εκατ. το 2020 και στα 242 εκατ. ευρώ το 2021. Ανάλογα αυξητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία της εταιρείας.

Επίσης, ο CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης αναφέρθηκε στην πολιτική μερισμάτων που έχει διαμορφωθεί και σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι θα καρπώνονται τουλάχιστον το 35% της ετήσιας κερδοφορίας. Ειδικά για φέτος, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή 29/5, καταγραφή 30/5, διανομή 4/6) έναντι 0,12 ευρώ πέρυσι.

Επιπρόσθετα, η τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως το 10% της εταιρείας για δύο χρόνια σε εύρος τιμών από 2 έως 6 ευρώ) με στόχο την μελλοντική ακύρωσή τους. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία η εταιρεία αγοράζει φτηνά μετοχές της, τις οποίες ακυρώνοντάς τες στη συνέχεια, αυξάνει την περιουσία των επενδυτών που θα παραμείνουν και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση» σημειώθηκε.

Στο πλαίσιο της ίδιας γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης Σταύρος Λεκκάκος σημείωσε πως «ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ και η θεσμική θωράκιση μέσω του Solvency II θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη διείσδυση του κλάδου στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Λεκκάκο, η ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί μονόδρομο και επίσης υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των καλύψεων για σύνταξη και υγεία, όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το δημόσιο.

Τέλος, ο κ. Λεκκάκος μίλησε για την πολύ μεγάλη υπεραπόδοση που σημείωσε κατά τα χρόνια της κρίσης η Ευρωπαϊκή Πίστη έναντι του μέσου όρου της ασφαλιστικής αγοράς, αναφερόμενος σε σειρά συγκριτικών στοιχείων. Ενδεικτικό είναι το ότι από το 2009 έως το 2017 τα ίδια κεφάλαια του κλάδου αυξήθηκαν κατά 113%, κυρίως μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ της Ευρωπαϊκής Πίστης ανέβηκαν κατά 190%, χωρίς να έχει μεσολαβήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αντίστοιχες συγκρίσεις υπεραπόδοσης αναφέρθηκαν και σε σχέση με τον κύκλο εργασιών, το μερίδιο αγοράς, την κερδοφορία, το ενεργητικό και τα αποθεματικά.

Ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Πίστη αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του 2018 και τη διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή. 

Κατά την διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν στους μετόχους τα πεπραγμένα της Χρήσης 2018, καθώς και οι στόχοι και οι προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου για το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε.Γ.Α Ευρωπαϊκή Πίστη, τα κυριότερα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για τη Χρήση 2018 αποτυπώνονται ως εξής:

  • Αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 3,8% στα € 202,4 εκ.
  • Αύξηση των μικτών ασφαλίστρων και συναφών εσόδων κατά 4,1% στα € 191,0 εκ.
  • Υψηλή κερδοφορία, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα € 15,4 εκ.
  • Αύξηση της καθαρής θέσης κατά 0,5% στα € 115,9 εκ.
  • Αύξηση του Ενεργητικού κατά 2,9% στα € 429,4 εκ.
  • Αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεών κατά 4,6% στα € 285,7 εκ.
  • Αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στα € 332,3 εκ. ποσό υψηλότερο κατά € 8,4 εκ. σε σχέση με την 31/12/2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v