Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Μπαράζ επαφών για πώληση του τουριστικού project

Τι προβλέπει το business plan της εισηγμένης για την τετραετία 2019-2022. Μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για το τουριστικό project της Κρήτης. Πώς ξεκίνησε η φετινή χρονιά και η πρόθεση για διανομή ελαφρά αυξημένου μερίσματος.

Ικτίνος: Μπαράζ επαφών για πώληση του τουριστικού project

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη τετραετία προβλέπει το business plan της Ικτίνος Μάρμαρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιπρόεδρος της εισηγμένης Ιουλία Χαϊδά, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, για την περίοδο 2019-2022 προβλέπεται μέση ετήσια αύξηση κύκλου εργασιών κατά 12% και διατήρηση του περιθωρίου EBITDA γύρω από το επίπεδο του 40% (κύκλος εργασιών από 53 εκατ. ευρώ το 2018 στα 85 εκατ. το 2022 και EBITDA από 21,5 εκατ. το 2018 στα 34 εκατ. τέσσερα χρόνια αργότερα).

Οι εκτιμήσεις αυτές μάλιστα γίνονται με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα παραγωγικής δυνατότητας (δεν συνεκτιμώνται προσθήκες νέων λατομείων) και βασίζονται σε παράγοντες όπως η εντονότερη εκμετάλλευση των υπαρχόντων λατομείων, η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στη Δράμα, η προσθήκη του νέου λατομείου στην Αρκαδία (η εξόρυξη ξεκίνησε τον φετινό Μάρτιο), η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η αλλαγή του μείγματος των πωλήσεων (πώληση περισσότερων επεξεργασμένων προϊόντων σε σχέση με τα ακατέργαστα μάρμαρα).

Ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το πρώτο φετινό τρίμηνο έκλεισε για την εισηγμένη με μείωση παραγωγής και πωλήσεων κατά περίπου 20%. Πάντως, αναμένεται η υστέρηση αυτή να καλυφθεί κατά το δεύτερο μισό του 2019 και έτσι να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος.

Η κα Χαϊδά αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της εισηγμένης εταιρείας, υποστηρίζοντας πως η ζήτηση είναι αυξημένη σε όλες τις χώρες του κόσμου. «Ακόμη και στην Κίνα, όπου ακούμε από ανταγωνιστές μας ότι έχουν θορυβηθεί, εμείς δεν έχουμε αισθανθεί κάτι το ανησυχητικό. Πάντως, πολιτική μας είναι η σταδιακή μείωση της εξάρτησής μας από τη συγκεκριμένη χώρα, μέσα από την ανάπτυξη των πωλήσεών μας σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η διοίκηση της Iκτίνος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Η εταιρεία μάλλον θετικά φαίνεται ότι θα επηρεαστεί, αν ενταθεί η πολιτική Τραμπ σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο.

• Δεν υπάρχει σενάριο μείωσης των τιμών πώλησης των μαρμάρων της εταιρείας. Πέρυσι υπήρξε άνοδος τιμολογίων στις αρχές του έτους, κίνηση που ωστόσο δεν έχει επαναληφθεί μέχρι τώρα το 2019. Τα ιταλικά μάρμαρα πωλούνται σε πολλαπλάσιες τιμές, ενώ τα φθηνότερα τουρκικά προϊόντα είναι σαφώς χαμηλότερα ποιοτικά.

• Δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης του μεγάλου αιολικού πάρκου της θυγατρικής ΙΔΕH, καθώς από το 2022 εξοφλείται πλήρως το σχετικό δάνειο και στη συνέχεια θα αποφέρει ετησίως σημαντικά κέρδη στον όμιλο.

• Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που συζητούν την εξαγορά του τουριστικού project (θυγατρική Latirus) στο νομό Λασιθίου και είναι αρκετά πιθανόν να υπάρξει συμφωνία μέσα στο 2019. Η εισηγμένη θα απαιτήσει τίμημα ανώτερο των 30 εκατ. ευρώ.

• Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2018 επηρεάστηκαν θετικά από έκτακτα κέρδη ύψους 4,4 εκατ. ευρώ.

• Οι φετινές επενδύσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία υπολογίζονται στα 4-5 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος αναμένεται να κινηθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2018.

• Οι εξαγωγές της εταιρείας σε περισσότερες από 90 χώρες αποτελούν ποσοστό άνω του 95% των συνολικών της πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v