Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Περισσότερες ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

Προχωρεί το σχέδιο πώλησης NPEs περίπου 4 δισ. εντός της χρονιάς και προωθείται νέο πακέτο 800 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από τις προμήθειες. «Εκπληξη» ο γρηγορότερος ρυθμός μείωσης του ρίσκου χώρας. Πώς σχολιάστηκαν οι πολιτικές εξελίξεις.

Alpha Bank: Περισσότερες ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

Το βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου τριμήνου ήταν ότι οι εκπλήξεις ήταν ελάχιστες σε ότι αφορά την πορεία, σημείωσε η διοίκησή της (φωτ. ο CEO Βασίλης Ψάλτης) κατά την διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Ως μοναδική «έκπληξη» χαρακτηρίστηκε η ταχύτερη μείωση του ρίσκου χώρας, απ’ όσο ήταν οι προσδοκίες, κάτι που βοηθά την τράπεζα,

Οι νέες χορηγήσεις τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς ήταν 600 εκατ. ευρώ και κατά κύριο λόγο κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις. Η δε εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι η ζήτηση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι συναλλαγές κόκκινων δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ που προωθεί η τράπεζα θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα σε ότι αφορά το πακέτο δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις (Neptune) και την τιτλοποίηση εξασφαλισμένων δανείων λιανικής (Orion), αθροιστικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Επιπρόσθετα υπάρχει και ένα πακέτο 800 εκατ. ευρώ μη εξασφαλισμένων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων, η πώληση των οποίων προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2019 και να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Σχολιάζοντας θέματα κόκκινων δανείων (NPEs), όπως δηλώθηκε, η τράπεζα προχωρά την κατάτμηση και ταξινόμηση του χαρτοφυλακίου σε «core» και «non core» προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό των προβληματικών δανείων λιανικής σημειώθηκε ότι το σχέδιο που εφαρμόζεται «αποκτά ρυθμό».

Αναφορικά με τις οργανικές εξυγιάνσεις δανείων εκφράστηκε αισιοδοξία με βάση τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν και επιπρόσθετα γιατί ξεκίνησε το σχέδιο μετασχηματισμού πριν λίγους μήνες και αναμένεται ότι τα αποτελέσματά του θα επιταχυνθούν από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς.

Σε ότι αφορά τις διαγραφές κόκκινων δανείων το πρώτο τρίμηνο αυτές ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 300 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Για τις προμήθειες η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι αναμένει υψηλότερα έσοδα το δεύτερο εξάμηνο και συνολικά το πρόσημο να είναι θετικό (2-3%).

Η Alpha Βank εμφανίζεται αισιόδοξη για την Ελλάδα και τη συνέχιση της μέτριας ανάκαμψης παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της προφίλ. Ο δανεισμός μέσω repos έφτασε τα 6,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 4 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ότι 12 μήνες νωρίτερα.

Σε ότι αφορά την κυπριακή θυγατρική αναφέρθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις σε ότι αφορά τον επενδυτή που θα αναλάβει το ρόλο του servicer.

Τα στελέχη της Alpha Bank ρωτήθηκαν για το πώς βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις και πως προετοιμάζονται για αυτές δεδομένου ότι παραδοσιακά προεκλογικά η οικονομία «κάθεται». Επισημάνθηκε ότι το μόνο που έχει καταγραφεί είναι μικρή πτώση σε ότι αφορά τις αιτήσεις για δάνεια λιανικής. Από την άλλη πλευρά, η προετοιμασία ήταν για μια προεκλογική περίοδο τεσσάρων μηνών και αυτή μειώθηκε σε ένα κάτι που σημαίνει ότι το πολιτικό περιβάλλον θα ομαλοποιηθεί πολύ γρηγορότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v