Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκας: Αυξάνει μερίδια αγοράς

Ταχύτερη προσαρμογή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης πέτυχε το 2018 η εταιρία. Στο 17,5% το μερίδιο αγοράς. Συμφωνία με τις τράπεζες για την επαναμίσθωση του εργοστασίου. Ανάχωμα στην αύξηση τιμών των πρώτων υλών. Τι δεν είπε ο Σπ.Θεοδωρόπουλος για την Creta Farms.

Νίκας: Αυξάνει μερίδια αγοράς

Αύξηση μεριδίων αγοράς και το 2019 καταγράφει η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η οποία ταυτόχρονα «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της.

Σύμφωνα με το βασικό μέτοχο και επικεφαλής της Νίκας, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η εταιρία κατάφερε το 2018 να διατηρήσει το ύψος πωλήσεων της (στα 40,5 εκατ. ευρώ) παρά το γεγονός του στο β’ τρίμηνο της περασμένης χρήσης άλλαξε άρδην το δίκτυο διανομής.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Νίκας πλέον εξυπηρετεί κεντρικά τους μεγάλους πελάτες, ενώ εξυπηρετεί τη μικρή λιανική μέσα από το δίκτυο της Chipita.

Κατά τον ίδιο η Νίκας έχει διαμορφώσει κόστος λειτουργίας που τις επιτρέπει να είναι ανταγωνιστική, παρά την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη θεαματική ανατίμηση του κόστους πρώτης ύλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ανατίμηση στο χοιρινό κρέας υπολογίζεται σε 35% και στη γαλοπούλα σε 25%. Πάντως η Νίκας έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με τους προμηθευτές της, που τουλάχιστον έως το φετινό καλοκαίρι θα της επιτρέψει να μην μετακυλίσει κόστος στον τελικό καταναλωτή.

Στον παράγοντα απέδωσε εν μέρει ο κ.Θεοδωρόπουλος και την αύξηση μεριδίου αγοράς της εταιρίας, το οποίο το 2018 στη συνολική αγορά Αλλαντικών, ανήλθε από 15,8% σε 16,5% σε όγκους, και από 14,5% σε 15,6% σε αξίες. Στο τετράμηνο του 2019 μάλιστα το μερίδιο αυξήθηκε περαιτέρω στο 17,5%.

Το κερδισμένο μερίδιο προέρχεται από τις απώλειες που καταγράφει η Creta Farms – της οποίας το μερίδιο στο α’ τετράμηνο του 2019 υποχώρησε στο 19,2% σύμφωνα με στελέχη της Νίκας- ωστόσο ο κ.Θεοδωρόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει ή να τοποθετηθεί επί της κρίσης που βιώνει η ανταγωνιστική εισηγμένη.

Ερωτηθείς ωστόσο για το πως ερμηνεύει τα προβλήματα των εταιριών του κλάδου, (όπως η πτώχευση της ΒΙΚΗ, η αναγκαστική διάσωση της Νίκας, αλλά και ο υψηλός δανεισμός σε συνδυασμό με την αδυναμία καταγραφής κερδοφορίας της Creta Farms), o κ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε την συνολική εικόνα «σε πολυετή συσσωρευμένα προβλήματα, που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως».

Επανερχόμενος στα δεδομένα της Νίκας, ο κ.Θεοδωρόπουλος ενημέρωσε πως η εταιρία συνεχίζει να περικόπτει κόστη «από διάφορα κονδύλια» αλλά και πως κατέληξε σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για επαναμίσθωση των κεντρικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρίας στον Άγιο Στέφανο, για μια ακόμη διετία.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Νίκας διαθέτει ως έσχατο εναλλακτικό σχέδιο τη μεταφορά της παραγωγής στη μονάδα που διαθέτει στην Ξάνθη, η οποία με λελογισμένες επενδύσεις θα μπορούσε να υποδεχθεί όγκους. Σημείωσε ωστόσο ότι η εταιρία θα μπορούσε να αναζητήσει και συνεργασίες σε επίπεδο παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v